Ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης για το ακατάσχετο λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου - Τι ισχύει σήμερα - iefimerida.gr

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης για το ακατάσχετο λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου - Τι ισχύει σήμερα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 6 Νοεμβρίου.Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης για

Προηγήθηκε σχετική ερώτηση από τρεις βουλευτές της ΝΔ (Αννα Μάνη Παπαδημητρίου, Γεωργία Μπατσαρά και Ιορδάνη Τζαμτζή) με αφορμή τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό από τις κατασχέσεις και τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών.

«Όσον αφορά το ακατάσχετο, εφόσον μετά τις επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το ξεκαθάρισμα της όλης διαδικασίας, προκύψει θέμα νομοθετικής παρέμβασης, αυτή θα πραγματοποιηθεί», απαντά ο κ. Μαυραγάνης στους βουλευτές.

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει, πάντως, ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, από την επομένη που τα χρέη προς το Δημόσιο καθίστανται ληξιπρόθεσμα, ο προϊστάμενος ΔΟΥ υποχρεούται στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι βάσει του Κώδικα σήμερα επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ μισθών, συντάξεων και πάσης φύσεως ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών, με τον περιορισμό ότι το εναπομένον, μετά την κατάσχεση, συνολικό ποσό, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Στο ίδιο έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλείται το άρθρο 30 του ΚΕΔΕ, σύμφωνα με το οποίο, με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο επέρχεται αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας απαίτησης στο κατασχόν Δημόσιο και επισημαίνει ότι με τον ανωτέρω νόμο «η κατάσχεση μπορεί να περιοριστεί σε μικρότερο ποσό ή ποσοστό, μετά από αιτιολογημένη απόφαση εκείνου που την επέβαλε».

Με τη διάταξη αυτή ο νομοθέτης δίνει την ευχέρεια στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ κατόπιν σχετικής αίτησης του οφειλέτη, να περιορίσει το ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης που επιβλήθηκε σε περίπτωση που κατά την αιτιολογημένη κρίση του συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι που συνηγορούν σ΄ αυτό, όπως οικονομική αδυναμία, λόγοι υγείας κλπ.

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης παραθέτει και τις διατάξεις και εγκυκλίους με τις οποίες παρέχεται στον οφειλέτη του Δημοσίου η δυνατότητα να επιλέξει να υπαγάγει τις οφειλές του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε περίπτωση που αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ