Το κορίτσι που δεν υπάρχει- Το δράμα των δεύτερων παιδιών στην Κίνα - iefimerida.gr

Το κορίτσι που δεν υπάρχει- Το δράμα των δεύτερων παιδιών στην Κίνα

Το κορίτσι που δεν υπάρχει- Το δράμα των δεύτερων παιδιών στην Κίνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η 20χρονη Λι Ξουέ έχει πάθος με τη μάθηση, αλλά δεν έχει περάσει ούτε μία ημέρα στο σχολείο. Ο μόνος τρόπος για να διδαχθεί όσα ήθελε, ήταν χρησιμοποιώντας την κάρτα της αδερφής της για τη δανειστική βιβλιοθήκη. Οταν ήταν άρρωστη, έπαιρνε φάρμακα στο όνομα της μητέρας της. Δεν γινόταν αλλιώς. Για το κινέζικο κράτος, η Λι Ξουέ δεν υπάρχει. Είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας.

«Με ρωτούσε συνεχώς γιατί δεν μπορεί να πάει στο σχολείο όπως τα άλλα παιδιά. Δεν ήξερα τι να της πω πέρα από το να επαναλαμβάνω ότι είναι το δεύτερο παιδί», λέει η μητέρα της, Μπάι Ξιουλίνγκ, μιλώντας στο CNN.

Η γυναίκα έμεινε απροσδόκητα έγκυος για δεύτερη φορά το 1993. Παρά το ρίσκο, αποφάσισε να γεννήσει αυτό το παιδί. Μικρή είχε πάθει πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το πόδι της και ήθελε ένα ακόμη παιδί για να τη φροντίσει στα γεράματα. Ομως οι νόμοι για τις αστικές περιοχές της Κίνας επιβάλουν στις οικογένειες να αποκτούν μόνο ένα παιδί, κάτι που μπορούν να παραβιάσουν όσοι αντέχουν να πληρώσουν το πρόστιμο των 820 δολαρίων.

Η πολιτική του ενός παιδιού θεωρείται από κάποιους ο ιδανικός τρόπος για να επιβραδυνθεί η αύξηση του πληθυσμού της Κίνας, αλλά την ίδια ώρα προκαλεί παγκόσμια κατακραυγή γιατί οδηγεί σε αναγκαστικές αμβλώσεις.Η οικογένεια της Λι δεν είχε αυτή την πολυτέλεια. Ετσι το κορίτσι δεν πήρε πιστοποιητικό γέννησης και κατά συνέπεια είναι «ανύπαρκτη» για το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης.

Τον Αύγουστο το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως η χώρα αρχίζει να χαλαρώνει τη στάση της στο θέμα. Πλέον επιτρέπεται στα ζευγάρια όπου ο ένας από τους δύο είναι μοναχοπαίδι, να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει στην πολιτική των δύο παιδιών για όλες τις οικογένειες από το 2015, μετά από τρεις δεκαετίες εφαρμογής του ισχύοντος μέτρου, συζήτηση που ξεκίνησε αυτές τις ημέρες.

Βέβαια, ακόμη κι αν περάσει αυτή η ρύθμιση, δεν θα αλλάξει κάτι στη ζωή της Λι Ξουέ και των άλλων παιδιών που είναι στη θέση της. Οι γονείς της εδώ και χρόνια προσπαθούν να της εκδώσουν πιστοποιητικό γέννησης- η υπόθεσή της έφτασε στα δικαστήρια- ενώ εκείνη έχει αρχίσει καμπάνια στο Weibo, μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντίστοιχο του Twitter, για να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο ζήτημα.

Οπως λέει, όνειρό της είναι να γίνει δικηγόρος. Αλλά παραμένει ρεαλίστρια. «Πρώτα πρέπει να λύσω το πρόβλημά μου. Να γίνω το νόμιμο δεύτερο παιδί», λέει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ