Στο Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς για τη 2η συνάντηση κορυφής για την ανεργία των νέων - iefimerida.gr

Στο Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς για τη 2η συνάντηση κορυφής για την ανεργία των νέων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Παρίσι μεταβαίνει την Τρίτη ο Πρωθυπουργός προκειμένου να δώσει το παρών στη δεύτερη συνάντηση κορυφής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, σε συνέχεια της πρώτης στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο.

Στη συνάντηση που θα φιλοξενηθεί στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών - κυβερνήσεων της Ε.Ε. και υπουργοί Εργασίας (μεταξύ τους και ο Γιάννης Βρούτσης), ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η δεύτερη συνάντηση «θα παραμείνει στους άξονες που καθορίστηκαν στο Βερολίνο και δεν υπάρχει πρόθεση να προστεθούν νέα προγράμματα. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ότι έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα μέσα και έχει επιβεβαιωθεί η πολιτική βούληση όλων, για την επίτευξη των στόχων μέσα στην επόμενη διετία».

Στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να συντονίσουν μια ολόκληρη «πανοπλία μέτρων» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων ανέργων που φθάνουν τα έξι εκατομμύρια.

Ανάμεσα στα μέτρα, ήταν ένα πρώτο πακέτο των 6 δισ. ετησίως για τη διετία 2014 -2015, ήτοι 12 εκατ. ευρώ. Φέρει την ονομασία «Πρωτοβουλία για τη νεότητα» και αφορά της περιοχές που υποφέρουν ιδιαίτερα σε 13 χώρες.

Τα κράτη - μέλη έχουν κληθεί να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εθνικά σχέδια Απασχόλησης πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, για να μπορέσουν να επωφεληθούν από το 2014.

Η Γαλλία ελπίζει να απορροφήσει από το ταμείο αυτό το 10%, ήτοι 600 εκατ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προβλέπει να προσθέσει από μέρους της, μέσω ειδικού προγράμματος για την ευρωπαϊκή νεολαία, 6 δισ. ετησίως έως και το 2015, ενώ παρόμοια δέσμευση με 6 - 7 δισ. ετησίως για την τριετία, έχει και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο. Συνολικά επομένως γύρω στα 40 δισ. προβλέπεται να δοθούν για την απασχόληση της ευρωπαϊκής νεολαίας.

Στο επίκεντρο όλης αυτής της δραστηριοποίησης είναι η αρχή της «Εγγύησης για τη νεότητα» που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο μεγάλος στόχος, μέσω της Εγγύησης αυτής, είναι να μην παραμείνει κανένας νέος περισσότερο από τέσσερις μήνες άνεργος, χωρίς να του έχει γίνει καμία πρόταση απασχόλησης ή εκπαίδευσης.

Το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο στις 22 Απριλίου 2013 και προβλέπει την υποχρέωση κάθε κράτους - μέλους να προτείνει μια απασχόληση, ή εκπαίδευση ή ένα stage, σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών που τελείωσε τις σπουδές ή ένα συμβόλαιο εργασίας.

Για την ώρα η αρχή αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή σε δύο μόνο χώρες, την Αυστρία και τη Φιλανδία.

Tα κράτη - μέλη είναι επίσης υποχρεωμένα να παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες πριν από το τέλος του έτους, τα σχέδια υλοποίησης της εν λόγω Εγγύησης τα οποία θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ