Τι θα συμβεί αν πτωχεύσουμε - iefimerida.gr

Τι θα συμβεί αν πτωχεύσουμε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρία είναι οι επικρατέστερα σενάρια για το ελληνικό χρέος που θα συζητηθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην αυριανή σύνοδο Κορυφής, μαζί με τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία της χώρας, το τραπεζικό σύστημα και την Ευρωζώνη γενικότερα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που αναφέρεται σε χθεσινή αποκάλυψη ενός εγγράφου, οι τρεις λύσεις είναι α) επαναγορά του ελληνικού χρέους από την αγορά, β) η αναχρηματοδότηση (rollover) του χρέους όπως πρότειναν οι Γάλλοι, και γ) η επιβολή φόρου στις τράπεζες για να βρεθούν κεφάλαια που θα διατεθούν στη χώρα μας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, τα δύο πρώτα σενάρια συνεπάγονται ουσιαστικά «επιλεκτική χρεοκοπία» για την Ελλάδα ενώ το κόστος για τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης που θα κληθούν να συνεισφέρουν θα είναι τεράστιο. Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν γερή χρηματοδότηση για να έχουν ρευστότητα, μια και η ΕΚΤ δια στόματος Τρισέ έχει δηλώσει ρητά ότι δεν θα δεχόταν πλέον ελληνικά ομόλογα για να δανείσει τις τράπεζες μας.

Η μόνη λύση θα ήταν Τράπεζα της Ελλάδας να προσφύγει στον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ΕLA) για να αντλήσει κεφάλαια, στον οποίο ήδη έχει προσφύγει η Ιρλανδία για να χρηματοδοτήσει τις τράπεζές της. Δείτε εδώ τι θα συνέβαινε στις Ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση ελληνικού haircut.

Ντόμινο χρέους και σε Ιρλανδία, Πορτογαλία Ισπανία, Ιταλία

Αν επιπλέον επιλεγεί κάποιο από αυτά τα σενάρια, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα είναι αδύνατος ο περιορισμός της κρίσης μόνο στην Ελλάδα. Αναπόφευκτα, οι οίκοι αξιολόγησης θα προβούν σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας και της Ιρλανδία, αφού θα υπάρχουν διάχυτοι φόβοι ότι ούτε κι εκείνες θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

O εφιάλτης όμως για την Ευρωζώνη δεν θα τελείωνε εδώ. Προβλήματα θα είχε και η Ισπανία αλλά και η Ιταλία, μια και το κόστος δανεισμού τους θα γινόταν εκτινασσόταν στα ύψη. Επιπρόσθετα, οι ισπανικές τράπεζες θα είχαν να αντιμετωπίσουν την έκθεσή τους στο πορτογαλικό χρέος, μια και κατέχουν πάνω από 80 δις ευρώ σε ομόλογα, σύμφωνα με την Bank for International Settlements (BIS).

Αν οι ισπανικές τράπεζες καταρρεύσουν, η Ισπανία θα αναγκαστεί να τις χρηματοδοτήσει ωθώντας τις ήδη δυσβάσταχτες δημόσιες δαπάνες της χώρας της Ιβηρικής στα άκρα. Η οικονομία της Ισπανίας θεωρείται πολύ μεγάλη για να διασωθεί από το υπάρχον σύστημα της ΕΕ, οπότε το ντόμινο του χρέους θα περνούσε αναπόφευκτα στην Ιταλία, που θα καλούνταν να συνεισφέρει στην διάσωση της Ισπανίας, αλλά και στην Γαλλία και Γερμανία για τον ίδιο λόγο, με αποτέλεσμα νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης που καραδοκούν.

Και το ντόμινο δεν σταματά εκεί. Σύμφωνα αναλυτές της Fitch, μέχρι τις 31 Μαίου, τα 10 μεγαλύτερα αμερικανικά funds ήταν εκτεθειμένα σε χρέη ευρωπαϊκών χωρών έχοντας επενδύσει κεφάλαια άνω των 755 δισ. δολάρια

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ