Perfecto: Το θρυλικό δερμάτινο μπουφάν, έμβλημα της «ροκ» στάσης ζωής, έγινε 100 ετών [εικόνες+βίντεο] - iefimerida.gr

Perfecto: Το θρυλικό δερμάτινο μπουφάν, έμβλημα της «ροκ» στάσης ζωής, έγινε 100 ετών [εικόνες+βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγα καταναλωτικά προϊόντα έχουν στο DNA τους τη βαριά κληρονομιά που φέρει στην ετικέτα του το εν λόγω ένδυμα. Όπως επίσης λίγα αντικείμενα έχουν την τύχη να έχουν παγιωθεί στη συλλογική συνείδηση των καταναλωτών ως εμβλήματα ενός ολόκληρου τρόπου ζωής.

Μα όλα αυτά για ένα ένδυμα; Για ένα απλό δερμάτινο jacket; Ναι! Διότι ένα ένδυμα δεν είναι ποτέ ένα «απλό» ένδυμα: πέρα από τη χρηστική του αξία, διαθέτει και μία άλλη «μαγική», τη λεγόμενη συμβολική του αξία, η οποία το ξεχωρίζει από τα άλλα του είδους τους και το φετιχοποιεί.

Η ιστορία του Perfecto ξεκινά έναν αιώνα πριν, στο Μανχάτταν, όταν δύο αδέλφια ρωσικής καταγωγής άνοιξαν ένα εργοστάσιο δερμάτινων ειδών υπό την επωνυμία Schott Bros.

Έτσι γεννήθηκε το θρυλικό κοντό μαύρο δερμάτινο jacket με τα ασύμμετρα διαγώνια φερμουάρ και τη ζώνη στο τελείωμά του, που αποτέλεσε συστατικό κομμάτι της κουλτούρας των «μηχανόβιων» της δεκαετίας του '20, λόγω κυρίως της προστασίας που παρείχε από τον αέρα και τις πτώσεις.

Τη δημοφιλία του, όμως, και τη διαχρονικότητά του τις οφείλει σε έναν ογκόλιθο της 7ης τέχνης, τον ατίθασο και άγριο Μάρλον Μπράντο, ο οποίος το φορούσε στην ταινία σταθμό του 1953 με τίτλο: The wild one...

Η συνέχεια ήταν εκρηκτική: κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 το φορούσαν οι rockers για να διακρίνονται από το κίνημα των mods. Την δεκαετία του '70 το ενσωμάτωσαν στην κουλτούρα τους οι punk rockers, με προεξάρχοντες τους Ramones.

Στις μέρες μας επανέρχεται δυναμικά ως vintage θησαυρός από τα ροκ εφηβικά μας χρόνια, όταν μαζεύαμε επί μήνες τα χαρτζιλίκια των παππούδων μας για να τρέξουμε στο Μοναστηράκι και να προμηθευτούμε το περιθρύλητο jacket-σφραγίδα μιας χαμένης πλέον κατά φαντασία άγριας νεότητας...

Παρακολουθήστε το υπέροχο βίντεο για τα εκατό χρόνια του:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ