Τσίπρας: Η μομφή δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του λαού προς την κυβέρνηση - iefimerida.gr

Τσίπρας: Η μομφή δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του λαού προς την κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση κάλεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας τη βουλή στην αρχή της ομιλίας του επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα του.

«Μας ρωτάτε ποιος είναι ο λόγος της δυσπιστίας. Για ποιον να σας πρωτομιλήσουμε. Δεν βρίσκουμε λόγια για να περιγράψουμε την κοινωνική τραγωδία το κοινωνικό ολοκαύτωμα που προκάλεσαν τα μέτρα του μνημονίου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:«Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση και εσείς μας ρωτάτε γιατί καταθέσαμε πρόταση μομφής. Οταν πριν 15 μήνες παίρνατε εντολή επαναδιαπραγμάτεσυης σας είπαμε αξιοποιήστε τη δύναμη που σας έδωσε ο ελληνικός λαός».

«Αποτύχατε να συγκρατήσετε την οικονομική κατάρρευση αποτύχατε να φτιάξετε ένα εναλλακτικό σχέδιο, να αντιμετωπίσετε την ανθρωπιστική κρίση εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Τα ψέμματα τελειώνουν. Ολοι συνειδητοποιούν ότι η δυσπιστία δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ είναι της κοινωνίας προς την κυβέρνηση. Είναι εκεί έξω όπου χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια, που αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια, στοιβάζονται στα νοσοκομεία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Μας ρωτάτε γιατί η δυσπιστία. Γιατί αποτύχατε η δυσπιστία, γιατί διαλύσατε την κοινωνία και γιατί η κοινωνία δεν σας νομιμοποιεί να τη διαλύετε πια. Και γιατί δεν έχετε σχέδιο εξόδου. Γιατί δεν μπορείτε και γιατί όσο το συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε γίνεστε πιο επικίνδυνοι.

Επιβάλλετε μαύρο στη δημόσια τηλεόραση, Προχωρήσατε σε πράξεις που ακόμη και τα δικτατορικά καθεστώτα δυσκολεύονται να κάνουν. Το κάνατε για να κάνετε το χατίρι των ιδιωτικών καναλιών και να κλείσετε πιθανή πηγή αντικειμενικής ενημέρωσης.

Κυβερνάτε 15 μήνες με τη βοήθειά των ΜΑΤ και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με πολιτικές επιστρατεύσεις απεργών. Δεν διστάζετε να καταπατήσετε το Σύνταγμα. Γιατί γνωρίζετε ότι η βάρβαρη πολιτική θέλει και βάρβαρα μέσα».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον ρώτησε αν θεωρεί θετικό ή αρνητικό ότι συστάθηκε επιτροπή επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο για τη διερεύνηση των ευθυνών της τρόικας και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να πατάτε σε δύο βάρκες. Ή θα συνεργαστείτε με το ευρωκοινοβούλιο ή θα καταγγείλετε».

«Θέλουμε με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε στον ελληνικό λαό: Κυβέρνηση και τρόικα προσποιούνται ότι διαπραγματεύονται», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε ψεύτικες τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα.

«Λέτε ότι διαπραγματεύεστε. Τι ακριβώς διαπραγματεύεστε; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας;Διαπραγματεύεστε με υπαλλήλους που βγάζουν και γλώσσα από πάνω ενώ οι προϊστάμενοί τους παραδέχτηκαν ότι απέτυχαν», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Προσχωρήσατε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα το κουβαλάτε και στις πλάτες σας. Το αντιλαμβάνομαι, είναι βαρύ το φορτίο».

«Κοιτάχτε με δεν είναι κακό» είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό για να εισπράξει την απάντηση από τον κ. Σαμαρά: Κοιτάω προς τα εκεί για να μην γελάω.

«Σας ρωτάω αν θεωρείτε ότι τα καταφέρατε όταν υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία, οι καρκινοπαθείς δεν έχουν φάρμακα, οι καλύτεροι μεταναστεύσουν, η μεσαία τάξη εξαθλιώνεται», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: Στέγη και ψωμί ποιος θα δώσει στους ανέργους; Οι πρετεντέρηδες μεγαλοδημοσιογράφοι των καναλιών. Η συνέχεια του λάθους συνιστά συνειδητή εγκληματική πράξη εναντίον του λαού».

«Μας ρωτάτε αν μπορούμε να ακυρώσουμε το μνημόνιο: Αυτό ακριβώς είναι το δράμα σας, ότι δεν μπορείτε να ακυρώσετε το μνημόνιο. Για την ακρίβεια καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο. Μόνο ο λαός με την ψήφο του μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο. Η λύση είναι οι εκλογές που θα δώσουν ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Η νέα κυβέρνηση θα αξιοποιήσει βιώσιμη λύση για το χρέος αξιοποιώντας την ομολογία αποτυχίας του προγράμματος. Δεν υπάρχει λύση για το χρέος χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους της. Κατ' εντολή του λαού ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ασκώντας, παράλληλα, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ανέφερε τις πηγές από τις οποίες θα βρει το κόμμα του λεφτά όταν γίνει κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση: «Με ρωτάτε διαρκώς πού θα βρείτε τα λεφτά -αυτοί που τα φάγανε μαζί ρωτάνε- για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Από το λαθρεμπόριο καυσίμων το Δημόσιο χάνει 1,5 δισ. ετησίως. Από το λαθρεμπόριο τσιγάρων ακόμη 800 εκατ.. Από το κλείσιμο της ΕΡΤ το Δημόσιο ζημιώθηκε πάνω από 200 εκατ.ευρώ - 300 εκατ.ευρώ λένε οι εργαζόμενοι. Γιατί πρέπει να πληρώνει ο λαός τις εμμονές σας;Την χώρα δεν την έριξαν στα βράχια μόνο οι κυβερνήσεις αλλά το τρίγωνο της αμαρτίας: Τράπεζες χρεοκοπημένες που στηρίζουν κανάλια που στηρίζουν την πολιτική σας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί κα στο θέμα με τα υποβρύχια. «Σκάνδαλο υποβρυχίων κύριε πρωθυπουργέ. Έχετε ακούσει τίποτα γι' αυτό; Μην αδημονείτε κύριε Βενιζέλο. Ένα - ένα θα τα πηδάτε τα εμπόδια σ' αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, αν τα πηδήξετε τελικά, αν τα πηδήξετε τελικά».

Φωτογραφία: Fosphotos

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ