Τι προβλέπει το νέο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα 3,8 δισ. - iefimerida.gr

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα 3,8 δισ.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα 3
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα από τα βασικά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και η μέτρια απόδοση της ελληνικής πλευράς στον τομέα αυτό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν με ιδιαίτερο «σθένος» στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων από τις οποίες αναμένονταν έσοδα 2,6 δισ. για το 2013 αλλά όπως φαίνεται αυτά δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 1,5 δισ.

Η Τρόικα απαιτεί να καλυφθεί αυτή η απόκλιση ώστε στα τέλη του επόμενου έτους να έχουν εισρεύσει στον Ειδικό Λογαριασμός Αποπληρωμής του Δημοσίου Χρέους τουλάχιστον 1,5 δισ όπως προβλέπεται αθροιστικά στο Μνημόνιο για τη διετία 2013 – 2014.

Αυτό σημαίνει πως ο στόχος για το 2014 εκτοξεύεται στα 3,8 δισ. ευρώ με την Τρόικα, πάντως, να διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορούσε ο στόχος να επιτευχθεί.

Οι εισπρακτικοί στόχοι για το 2013 ανέρχονται σε 1,3 δισ, 3,8 για το 2014, 2 δισ το 2015 και άλλα 2,2 δισ για το 2016.

Η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ στις συναντήσεις που έχει με την Τρόικα προωθεί ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εν μέσω πολλών εναλλακτικών σεναρίων, καθώς έχει εκτιμηθεί ότι η τιτλοποίοηση των περίπου 1.000 ακίνητων φιλέτων δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υλοποίηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μοντέλο προβλέπει παραχώρηση ακινήτων σε ιδιώτες οι οποίοι θα αναλάβουν τις επενδύσεις για τα ακίνητα αυτά.

Για το έργο αυτό χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου έχουν αναδειχθεί οι UBS, Deutsche Bank και BNP Paribas.

Στο τραπέζι, όμως, έχει πέσει και εναλλακτική φόρμουλα η οποία, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου οχήματος αξιοποίησης ακινήτων.

Το σενάριο αυτό αναφέρει πως «όχημα» θα μπορούσε να είναι μια επενδυτική εταιρεία ακινήτων στην οποία θα μεταβιβαστούν τα 1.000 «φιλέτα» που κατέχει τοπ Δημόσιο.

Στη συζήτηση που έγινε μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των τεχνικών κλιμακίων, της Τρόικα, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα 80.000 ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου στο Ταμείο ούτως ώστε να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ