Στο δικαστήριο ο τελευταίος Σέρβος εγκληματίας πολέμου - iefimerida.gr

Στο δικαστήριο ο τελευταίος Σέρβος εγκληματίας πολέμου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γκόραν Χάτζιτς, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας στη διάρκεια του πολέμου του 1991-1995, ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί, εμφανίστηκε ενώπιον του ειδικού σερβικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δημοσιογράφοι είδαν σήμερα το απόγευμα τον Χάτζιτς να εισέρχεται στο κτίριο του ειδικού δικαστηρίου. Φορούσε ένα μπλουζάκι και, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, φαινόταν να έχει παχύνει και ήταν σχεδόν καραφλός, πολύ αλλαγμένος σε σχέση με τις τελευταίες φωτογραφίες του.

Εξάλλου όπως δήλωσε ο σέρβος εισαγγελέας για εγκλήματα πολέμου Βλάντιμιρ Βούκσεβιτς δήλωσε ότι όταν συνελήφθη ο Χάτζιτς ήταν οπλισμένος με πιστόλι, αλλά δεν προσπάθησε να αντισταθεί.

"Ήταν οπλισμένος. Είχε ένα πιστόλι όμως δεν προσπάθησε να αντισταθεί", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

"Ο Γκόραν Χάτζιτς συνελήφθη στις 08:24 (09:24 ώρα Ελλάδας) σε ένα δάσος δίπλα στο χωριό Κρούσεντολ" στην επαρχία Φρούσκα Γκόρα, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βελιγραδίου, πρόσθεσε ο Βούκσεβιτς.

"Ένας σύνδεσμος που του πήγαινε χρήματα συνελήφθη επίσης. Είχε επαφές με ανθρώπους της ορθόδοξης σερβικής εκκλησίας", επεσήμανε ο Βούκσεβιτς.

"Η πρώτη σημαντική πρόοδος στην έρευνα έγινε όταν (ο Χάτζιτς) προσπάθησε να πουλήσει έναν πίνακα του Μοντιλιάνι", ο οποίος μάλλον είχε περιέλθει στην κατοχή του στη διάρκεια του πολέμου, εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς έγινε αυτό.

Σύμφωνα με τον Βούκσεβιτς ο πίνακας είχε βρεθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στη διάρκεια έρευνας στο σπίτι ενός φίλου του Χάτζιτς.

"Σκόπευε να φύγει από τη Σερβία", είπε τέλος ο Βούκσεβιτς επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών, τις οποίες δεν κατονόμασε, οι σερβικές αρχές "δεν επέτρεψαν στον Χάτζιτς να περάσει στο έδαφος άλλης χώρας".

Ο Χάτζιτς αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς φέρεται να ενέχεται στις δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων Κροατών και την απέλαση χιλιάδων άλλων Κροατών και μη Σέρβων από τα σερβικά στρατεύματα στη διάρκεια του πολέμου.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ευθύνεται για τη σφαγή στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ, τον Νοέμβριο του 1991, όταν 264 άνθρωποι που είχαν καταφύγει εκεί εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις, αφού πρώτα βασανίστηκαν.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Βούκσεβιτς, ο Χάτζιτς θα μεταφερθεί στη Χάγη το αργότερο μέσα σε μια εβδομάδα.

"Θα εκδοθεί στη Χάγη περίπου σε μια εβδομάδα, αυτό είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος", διευκρίνισε ο Μπρούνο Βέκαριτς.

Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων για τη σύλληψη του Γκόραν Χάτζιτς

«Οικοδομήσαμε κράτος δικαίου, αναβαθμίσαμε τις ικανότητες των θεσμών και των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτό σήμερα αποδεικνύεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε η Γέλενα Τρίβαν, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, αναφερόμενη στη σημερινή σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Γκόραν Χάτζιτς.

«Η Σερβία έκανε πολλά και μεγάλα βήματα στη διαλεύκανση εγκλημάτων του παρελθόντος και προς τη συμφιλίωση στην περιοχή», υπογράμμισε.

«Η σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου είναι μέρος των προσπαθειών αυτών. Η Σερβία, γι' αυτό αναμφισβήτητα αξίζει σεβασμό, αλλά και τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) καταδίκασε τη σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Γκόραν Χάτζιτς.

«Προφανώς το καθεστώς του Μπόρις Τάντιτς είναι έτοιμο, με εντολή της Δύσης να παραδώσει κάθε Σέρβο στο αντισερβικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

«Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη ότι τη χώρα διοικούν οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Με τη σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου έκλεισε ένα «απογοητευτικό κεφάλαιο» της σύγχρονης ιστορίας της Σερβίας και ανοίγει διάπλατα η πόρτα της ΕΕ για τη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Ενωμένης Σερβίας (SPS-JS), Μπράνκο Ρούζιτς.

«Αναμένουμε η αντίδραση της ΕΕ να είναι συμβατή με τις ειλικρινείς προσπάθειές μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι με τη σύλληψη ολοκληρώνεται η συνεργασία με το ICTY και αποδεικνύεται η αξιοπιστία και η προσήλωση της Σερβίας στο κράτος δικαίου και στις δημοκρατικές αξίες.

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, δήλωσε ότι η Σερβία, μετά τη σύλληψη του Γκόραν Χάτζιτς πρέπει να επικεντρωθεί στην αποσυναρμολόγηση των πολιτικών που τη δεκαετία του 1990 στηρίχθηκαν στην πλαστογράφηση του παρελθόντος, στη δικαιολόγηση εγκλημάτων και στη χρήση κατηγορουμένων για την εμπόδιση εσωτερικών δημοκρατιών μεταρρυθμίσεων.

«Μιάμιση δεκαετία μετά την απαγγελία των πρώτων κατηγοριών και μετά από εξοντωτικά προβλήματα στη διαδικασία της συνεργασίας με το δικαστήριο της Χάγης, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μεταξύ αυτών και η Σερβία, στέλνοντας κατηγορούμενους στο ICTY, ακόμη δεν είναι πλήρως έτοιμα να πάρουν ειλικρινή θέση έναντι των πολιτικών του 1990, που χαρακτηρίστηκαν από εγκλήματα, για τα οποία σήμερα λογοδοτούν οι δράστες τους», ανέφερε ο κ. Γιοβάνοβιτς.

«Η "τελευταία μεγάλη σύλληψη" αποτελεί ευκαιρία για να αλλάξει αυτό», πρόσθεσε.

«Είναι θετικό το ότι συνελήφθη ο μικρός δεκανέας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που επέφερε τόσο μεγάλη ζημία στη Σερβία», δήλωσε ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς.

«Τώρα, πρέπει να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και οι άνθρωποι των παράλληλων και ισχυρών μυστικών υπηρεσιών που προστάτευαν αυτόν και όλους τους άλλους κατηγορούμενους, με στόχο να θέσουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας», τόνισε ο κ. Ντράσκοβιτς.

Η σύλληψη του Γκόραν Χάτζιτς αποδεικνύει ότι στην υπηρεσία πληροφοριών, στην αστυνομία και σε τμήματα του δικαστικού συστήματος υπήρχαν δίκτυα συνεργατών του, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Σοσιαλδημοκρατών, Ζάρκο Κόρατς.

«Δεν εξεπλάγην με τη σύλληψη, προφανώς κάποιος άρχισε να δουλεύει. Είναι επιτυχία και αποδεικνύει τη σοβαρότητα του κράτους», είπε ο κ. Κόρατς.

«Ελπίζω τα αρμόδια όργανα να διαλευκάνουν ποιος επέτρεψε στον Χάτζιτς να κρύβεται επί επτά χρόνια και ποιος τον ενημέρωσε το 2004 για την απαγγελία των κατηγοριών και του έδωσε τη δυνατότητα να διαφύγει», δήλωσε ο κ. Κόρατς.

Με τη σύλληψη του Γκόραν Χάτζιτς, η Σερβία απέδειξε μία ακόμη φορά τη σοβαρότητα και την ικανόητα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τη σερβική νομοθεσία, δήλωσε η αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας, Σούζαν Γκρούμπιεσιτς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ