Ο Μαρξ και ο Φρόιντ είναι οι δύο επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή- Τι δείχνει πανεπιστημιακή έρευνα - iefimerida.gr

Ο Μαρξ και ο Φρόιντ είναι οι δύο επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή- Τι δείχνει πανεπιστημιακή έρευνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα διεπιστημονική μέθοδος στατιστικής «βαθμολογεί» και κατατάσσει τους επιστήμονες, ανάλογα με το πόση επιρροή έχουν ασκήσει, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ως τον επιστήμονα, με την μεγαλύτερη επιρροή, τον «πατέρα» της Αριστεράς Καρλ Μαρξ και δεύτερο τον «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ.

Το νέο διαδικτυακό εργαλείο με όνομα Scholarometer, το οποίο συγκρίνει περίπου 35.000 ερευνητές, δημιουργήθηκε από τον Φίλιπ Μέντσερ του πανεπιστημίου της Ιντιάνα Μπλούμιγκτον, σύμφωνα με το «Nature».

Ο Μέντσερ, ανέπτυξε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, σύγκρισης και κατάταξης όλων των επιστημόνων από όλους ανεξαιρέτως τους επιστημονικούς τομείς. Συνήθως, η κατάταξη μέχρι σήμερα γίνεται μόνο μεταξύ επιστημόνων από επιμέρους πεδία.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στον δείκτη αξιολόγησης h-index (π.χ. δείκτης 20 δείχνει ότι ένας επιστήμονας έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 20 βιβλία ή ερευνητικά άρθρα, στα οποία έχουν γίνει τουλάχιστον 20 αναφορές από τρίτους). Ο εν λόγω δείκτης στη συνέχεια προσαρμόζεται με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα δεδομένα της υπηρεσίας Google Scholar, η οποία καταγράφει τις επιστημονικές δημοσιεύσεις παγκοσμίως και κατατάσσει τους επιστήμονες ανάλογα με τον αριθμό των έτερο-αναφορών (citations) που λαμβάνουν από άλλους ερευνητές.

Κάπως έτσι, στις 5 Νοεμβρίου 2013, ο κοινωνιολόγος-οικονομολόγος-ιστορικός-πολιτικός αγωνιστής Καρλ Μαρξ ερχόταν πρώτος σε επιρροή, ακολουθούμενος από τον «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο θεωρητικός φυσικός Έντουαρντ Γουίτεν του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ.

Παρεμπιπτόντως, από τα διάφορα επιστημονικά πεδία, στα οποία ανακατεύτηκε ο πολυπράγμων Μαρξ, την υψηλότερη βαθμολογία, όσον αφορά την επιρροή του στους άλλους επιστήμονες, παίρνει στην ιστορία και όχι στα οικονομικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ