Οκτωβριανή Επανάσταση: Πραξικόπημα συνωμοτών Μπολσεβίκων ή δημοκρατική εξέγερση της εργατικής τάξης; [βίντεο] - iefimerida.gr

Οκτωβριανή Επανάσταση: Πραξικόπημα συνωμοτών Μπολσεβίκων ή δημοκρατική εξέγερση της εργατικής τάξης; [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσική Επανάσταση του 1917 υπήρξε το αποκορύφωμα μιας σειράς από σημαντικότατα γεγονότα της νεότερης ιστορίας των επαναστάσεων, αρχής γενομένης από την Αμερικανική Επανάσταση του 1776 κι εν συνεχεία την Αστική Επανάσταση του 1789, περνώντας από τη δική μας Επανάσταση του 1821.Έκτοτε, πολλοί τόνοι μελανιού έχουν χυθεί, σε μία προσπάθεια ερμηνείας των συνθηκών πραγματοποίησής της και της έκβασής της, με το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών μελετών να την παρουσιάζουν σαν μία απλή πραξικοπηματική πράξη μίας μικρής δράκας Μπολσεβίκων συνωμοτών, που οδήγησε στην εγκαθίδρυση ενός απολυταρχικού καθεστώτος, υπό τη σιδηρά ηγεσία του Στάλιν. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει επικρατήσει οι ημερομηνίες των γεγονότων που ιστορούνται στις ημέρες μας, να αναφέρονται με το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο, που προηγείται κατά 13 ημέρες του παλαιού (Ιουλιανού). Το νέο ημερολόγιο καθιερώθηκε στην Ευρώπη σταδιακά, ενώ στην Ελλάδα θεσπίστηκε από το 1923. Έτσι εξηγείται γιατί η «Oκτωβριανή Επανάσταση» της 25 Oκτωβρίου, με το τωρινό ημερολόγιο συνέβη 7 Νοεμβρίου.

Το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, σε τρία μέρη, επιχειρεί να αποκαταστήσει, στο μέτρο του δυνατού την «αλήθεια» των γεγονότων πέρα από ακραίες θέσεις, διαχωρίζοντας «την ήρα από το στάρι» και εστιάζοντας στη δημοκρατική, εργατική φύση της επανάστασης.

Δείτε τα βίντεοι που ακολουθούν:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ