Στην Αθήνα η τρόικα-Σε θέση μάχης η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση - iefimerida.gr

Στην Αθήνα η τρόικα-Σε θέση μάχης η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Oι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται σήμερα το πρωί στις 12 στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, δεδομένου ότι οι ελληνικές Αρχές έστειλαν όλες τις πληροφορίες τις οποίες ανέμενε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επανέλαβε χθες, από τις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι πληροφορίες που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή αφορούσαν δημοσιονομικά ζητήματα και συγκεκριμένα το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014, καθώς και πληροφορίες σχετικές με τους όρους του ελληνικού προγράμματος. Όπως είπε ο κ. Ο Κόνορ, η Επιτροπή ανέμενε αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. «Οι εκπρόσωποί μας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα και η αξιολόγηση του προγράμματος προχωρά και πάλι» σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,9 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι το ποσό αυτό δεν βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα. «Δεν αναγνωρίζω αυτό το ποσό» απάντησε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση εάν την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το θέμα της έλευσης της τρόικας, ο κ. Ο Κόνορ είπε ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της τρόικας που φτάνουν σήμερα στην Αθήνα είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά θέματα, όπως το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών, η πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, οι απολύσεις κ.λπ., αλλά υπάρχει διάθεση συμβιβασμού σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

Αυτή την ώρα τα θέματα που... χωρίζουν την κυβέρνηση από την τρόικα είναι, όπως αναφέρει το Εθνος τα εξής:

Δημοσιονομικό κενό 2014. Η Αθήνα ξεκινά τη συζήτηση με τη θέση ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και πως θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά, και τον Απρίλιο να μελετηθούν τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Ασφαλιστικό. Ο κ. Γ. Βρούτσης έχει έτοιμο νομοσχέδιο, βάσει των ρυθμίσεων του οποίου θα εξοικονομηθούν αμέσως 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στην τρόικα τη συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης, έτσι ώστε να καλύψει τις ανησυχίες των δανειστών της χώρας για το δημοσιονομικό κενό.

Ενιαίο μισθολόγιο. Η κυβέρνηση θα διαβεβαιώσει ότι θα γίνει αμέσως η πλήρης εφαρμογή του και πως θα ελεγχθούν όσοι εκ των διοικητών ΔΕΚΟ δεν τήρησαν τον σχετικό νόμο.

Αμυντικές βιομηχανίες. Η κυβέρνηση φαίνεται να υπαναχωρεί από τις αρχικές θέσεις της και να προβάλλει ως τελευταία γραμμή άμυνας τη διατήρηση μόνο ενός εργοστασίου των Αμυντικών Συστημάτων, αυτό της παραγωγής φυσιγγίων.

Απολύσεις. Ο κ. Αντ. Σαμαράς θα είναι εκείνος που θα επαναφέρει -μαζί με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη- την ελληνική θέση να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό απολύσεων εκείνοι που θα φύγουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και όσοι χάσουν στη δικαστική διαμάχη που βρίσκονται με το Δημόσιο (συμβασιούχοι).

Στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν πάντως και το «plan b», στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμείνουν στην αρνητική θέση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 1.200 που υπολείπονται προκειμένου ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 4.000 θα γίνουν από τις αναπτυξιακές εταιρείες που έχουν συστήσει οι δήμοι.

Φορολογία ακινήτων. Η συμφωνία με την τρόικα για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση εξαιτίας των αντιδράσεων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Την Τετάρτη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, ενώ μία ημέρα μετά το ίδιο θα κάνουν και οι βουλευτές της ΝΔ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ