Πως μια νατοϊκή επέμβαση για τη σωτηρία της Ελλάδας παραλίγο να καταλήξει σε πυρηνικό όλεθρο - iefimerida.gr

Πως μια νατοϊκή επέμβαση για τη σωτηρία της Ελλάδας παραλίγο να καταλήξει σε πυρηνικό όλεθρο

Πως μια νατοϊκή επέμβαση για τη σωτηρία της Ελλάδα παραλίγο να καταλήξει σε πυρη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δεκαετία του 1980 ήταν μια πολύ περίεργη περίοδος με τον Ψυχρό Πόλεμο να φθάνει στο αποκορύφωμά του προτού τελειώσει οριστικά με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων την Ανατολική Ευρώπη και κυρίως την πρώην ΕΣΣΔ.

Οι δύο υπερδυνάμεις βρίσκονταν κυριολεκτικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη και ένας πυρηνικός όλεθρος ήταν τόσο κοντά όσο και μακριά, ενώ το 1983 λίγο έλειψε να γίνει πραγματικότητα.

Ηταν η χρονιά που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν τα σχέδια για το περιβόητο πρόγραμμα «Πόλεμος των Αστρων» και οι Σοβιετικοί κατέρριπταν κορεατικό επιβατικό αεροσκάφος.

Τη χρονιά εκείνη στο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν με πιστή σύμμαχό του την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ στο τιμόνι της ΕΣΣΔ βρισκόταν ο Νικήτα Χρουστσέφ.

Τα αρχεία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι μια πραγματικά πολύ αληθοφανής νατοϊκή άσκηση λίγο έλειψε να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη βαλκανική χερσόνησο ως απάντηση σε πιθανολογούμενη κατάληψη της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας από την Σοβιετική Ενωση, αλλά και εισβολές της κομμουνιστικής χώρας σε Φινλανδία και Νορβηγία.

Τα σχέδια της άσκησης, ωστόσο, για την απάντηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με χημικά και πυρηνικά όπλα ήταν τόσο αληθοφανή που οι Σοβιετικοί πίστεψαν ότι υπάρχει πραγματικό κίνδυνος σύρραξης.

Φόρτωσαν με πυρηνικά πολλά αεροπλάνα που είχαν στην Ανατολική Γερμανία, έθεσαν σε κατάσταση μάχης 70 πυραύλους SS 20 και υποβρύχια με πυρηνικούς πυραύλους πήραν εντολή να καταδυθούν κάτω από τους πάγους της Αρκτικής.

Τα βρετανικά έγγραφα δεν αναφέρουν πως λύθηκε η παρολίγον καταστροφική παρεξήγηση, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι Θάτσερ και Ρήγκαν θορυβήθηκαν τόσο πολύ που αποφάσισαν να μην ξαναγίνουν τέτοια λάθη αλλά να ξεκινήσουν και τα ανοίγματα προς το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ