Διαφυγή Καντάφι και πολιτική λύση στη Λιβύη επί τάπητος - iefimerida.gr

Διαφυγή Καντάφι και πολιτική λύση στη Λιβύη επί τάπητος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, με τον απεσταλμένο του Μουαμάρ Καντάφι, υφυπουργό και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντουλάτι Αλ Ομπέιντι. Ο τελευταίος μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό το μήνυμα ότι το καθεστώς στη Λιβύη αναζητά λύση, πράγμα που θα τονίσει και σε ανάλογές επαφές του αύριο στην Τουρκία και κατόπιν στην Μάλτα. Πέραν της πολιτικής λύσης με τερματισμό των επιθέσεων όμως, η 'πρόταση' Καντάφι, περιλάμβανε και την ...ατιμωρησία του.Σύμφωνα με πληροφορίες της “iefimerida”, στη συνάντηση που διήρκεσε περί τις δύο ώρες ο απεσταλμένος του Καντάφι ζήτησε από τον κ.Παπανδρέου να εγγυηθεί ότι θα μπορεί να έχει ασφαλή οδό διαφυγής από την Λιβύη, χωρίς να τον καταζητεί στη συνέχεια η Διεθνής Κοινότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να απέκλεισε για δεύτερη φορά το ενδεχόμενο έλευσης του Λίβυου δικτάτορα στην Ελλάδα, δεσμευόμενος πάντως να μεταφέρει το αίτημά του για ασφαλή οδό διαφυγής στους ηγέτες ανά τον κόσμο με τους οποίους θα επικοινωνήσει εκ νέου τη Δευτέρα για το θέμα. Ο κ.Παπανδρέου άλλωστε, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι η 'πολιτική λύση' στη Λιβύη δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον ίδιο τον Μουαμάρ Καντάφι ή τους γιους του που αναμείχθηκαν ενεργά στον εμφύλιο, πράγμα που δεν απέκλεισε όμως για την κόρη του. Είχαμε μία σειρά επαφών τις τελευταίες ημέρες για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων μίλησε ο πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και από αυτή τη συζήτηση προέκυψε η αποστολή ενός ειδικού απεσταλμένου εδώ στην Αθήνα, τον οποίο και δεχθήκαμε μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οποίο έχουμε τονίσει ως Ελλάδα από την πρώτη στιγμή : πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για πολιτική, διπλωματική λύση στη Λιβύη”, δήλωνε λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, που ήταν παρών στη συνάντηση. Στην πραγματικότητα, της συνάντησης είχε προηγηθεί ένα 'διπλωματικός μαραθώνιος' του Γιώργου Παπανδρέου με τους ομολόγους του της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον, του Κατάρ Αλ Θανί, της Λιβύης Αλ Μπαγκντάντι και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από την Παρασκευή ως την Κυριακή. “

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ.Δρούτσας, από ελληνικής πλευράς τονίστηκε το καθαρό μήνυμα της Διεθνούς Κοινότητας για “πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, άμεση κατάπαυση του πυρός, να τελειώσει, να σταματήσει η βία και οι εχθροπραξίες, ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης”. Την ίδια ώρα, και παρά την προσεγμένη διατύπωση του κ.Δρούτσα ότι “είναι ανάγκη να υπάρξει μία σοβαρή προσπάθεια για την ειρήνη, για την σταθερότητα στην περιοχή” και “η Ελλάδα θα συνεχίσει σε αυτή την προσπάθεια να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες”, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να έχει συμφωνήσει στο παρασκήνιο να είναι η Ελλάδα αυτή που θα αναλάβει πρωτοβουλία την επαύριο της λήξης του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, σε συνεργασία πάντα με την ΕΕ και τον αραβικό κόσμο. Φέρεται δε να προωθεί την λήψη κοινής πρωτοβουλίας με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πρότυπο της πρωτοβουλίας με τον Ισμαήλ Τζεμ για το Παλαιστινιακό, ως υπουργός Εξωτερικών τότε, το 2002.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ