Βενιζέλος: «Ο Σαμαράς ποντάρει στην καταστροφή» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Ο Σαμαράς ποντάρει στην καταστροφή»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόλεμος δηλώσεων ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την αποστροφή του κ. Βενιζέλου στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει στην καταστροφή.

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "παρανοϊκή" και "μικροκομματική" τη στάση του κ. Σαμαρά με το να λέει "όχι στη συμμετοχή ιδιωτών" στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, την ώρα που εκείνη δίνει μια μάχη στο ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας. Με ανακοίνωσή του, λίγο αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι χαρακτήρισε "παράδοξη, αντιφατική και βλαπτική" και όχι "παρανοϊκή" τη στάση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε τον δήθεν χαρακτηρισμό περί "παρανοϊκής στάσης" σε δημοσιογραφικές πληροφορίες - βασιζόμενες προφανώς σε κακές πηγές - και ανέφερε ότι, άλλωστε, ένας παρόμοιος χαρακτηρισμός δεν αρμόζει στις πεποιθήσεις και την αισθητική του.

Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Θεωρώ ιδιαίτερα ενοχλητικές για εμένα προσωπικά και για το επίπεδο του δημοσίου βίου στο οποίο πιστεύω δημοσιογραφικές πληροφορίες - βασιζόμενες προφανώς σε κακές πηγές - πως δήθεν χαρακτήρισα ως "παρανοϊκή" τη στάση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις μου καταγράφονται, μεταδίδονται και απομαγνητοφωνούνται και είναι προφανές ότι τέτοια δήλωση δεν υπάρχει.

Δεν θα χρησιμοποιούσα, άλλωστε ποτέ έναν τέτοιο όρο για να χαρακτηρίσω μία πολιτική επιλογή και μάλιστα του κ. Σαμαρά. Δεν αρμόζει στις πεποιθήσεις και την αισθητική μου. Χαρακτήρισα και χαρακτηρίζω τη στάση του Προέδρου της ΝΔ παράδοξη, αντιφατική, βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας κατά τη διάρκεια μιας τόσο κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, η στάση του κ. Σαμαρά είναι προϊόν ενός ορθολογικού πολιτικού σχεδιασμού που κινείται όμως στο επίπεδο του κομματικού συμφέροντος».

Στην ίδια συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στους κυβερνητικούς βουλευτές ότι "το χειρότερο σενάριο της Πέμπτης θα είναι να μην υπάρξει λύση", "γιατί και η χειρότερη λύση, είναι λύση", αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

Μιχελάκης: «Επιρρεπής σε παραληρήματα παραπληροφόρησης ο Βενιζέλος»

Με αφορμή τα όσα είπε για τον Αντώνη Σαμαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε τον κ. Βενιζέλο "επιρρεπή σε παραληρήματα παραπληροφόρησης, αλλά και θιασώτη της στρατιωτικής πειθαρχίας, που επιμένει να υβρίζει τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της".

Επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΝΔ για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους, ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για συνεχή εκστρατεία λάσπης, κάτι που προκαλεί όπως, πρόσθεσε, ερωτηματικά όχι τόσο για την πρόθεσή του περί συναίνεσης -που προφανώς δεν την εννοεί και ποτέ δεν την πίστεψε- αλλά για το τι πραγματικά κρύβει η συνεχής προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την "επιλεκτική χρεοκοπία".

"Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται να σιωπήσουμε. Ούτε θα αποδεχθούμε την αδιέξοδη πολιτική, που εφαρμόζει ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Απάντηση Βενιζέλου

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας προηγούμενη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Σαμαράς επιμένει να κινδυνολογεί και να επενδύει στην καταστροφή της χώρας χρησιμοποιώντας κατά τρόπο προκλητικά δημαγωγικό έναν ελληνικό όρο που έχει επινοήσει, προκειμένου να μεταφράσει έναν τεχνικό χρηματοοικονομικό όρο και συμπεριφέρεται λες και η Κυβέρνηση επιδιώκει, επιθυμεί ή έχει συμφωνήσει μία λύση που μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητικά, έστω και προσωρινά, από τους οίκους αξιολόγησης.

Αν έμπαινε στον κόπο να διαβάσει, χωρίς να παραποιεί, τα όσα έχω πει, θα μπορούσε να βοηθήσει την εθνική αυτή προσπάθεια.

Απορίας άξιο, όμως, είναι κάτι άλλο:

Γιατί ο κ. Σαμαράς κόπτεται τόσο πολύ υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτών, δηλαδή του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και δεν θέλει να επωμιστούν οι ιδιώτες ένα μέρος τους βάρους του χρέους, παρότι ιστορικά έχουν κερδίσει τόσο πολύ από την διαχείρισή του;

Τι είναι αυτό που τον ενοχλεί όταν ξέρει ότι υπάρχουν υπό διαπραγμάτευση σχήματα που διασφαλίζουν τη συμμετοχή των ιδιωτών στο βάρος του χρέους χωρίς κινδύνους και επισφάλειες για την Ελλάδα;

Οφείλει μία απάντηση στους πολίτες ο κ. Σαμαράς για το θέμα αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ