Με κομπίνες εκατομμυρίων ρίχνουν στο γκρεμό τα ασφαλιστικά ταμεία

Η μεγάλη απάτη με τους υπαλλήλους του Οίκου Ναύτου έδωσε το έναυσμα για σαρωτικούς ελέγχους σε όλο το σύστημα οικονομικής λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων. Εντολή από τους οικονομικούς εισαγγελείς για ελέγχους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που χρηματοδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εντοπιστούν ανάλογες περιπτώσεις.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γαληνός Μπρης και Γιάννης Δραγάτσης έδρασαν αστραπιαία μόλις ενημερώθηκαν για την υπόθεση με τους υπαλλήλους του Οίκου του Ναύτου που προσέγγισαν ιδιοκτήτη κλινικής προκειμένου να καρπωθούν πληρωμές ύψους 1 εκατ. ευρώ με πλαστά παραστατικά για ιατρικές υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Ταμείου.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι για την υπόθεση δόθηκε αμέσως εντολή για καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών εμπλεκομένων, που διήρκεσε δέκα ημέρες, αλλά και το ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε κάμερα σε επ' αυτοφώρω σύλληψη.

Σημειώνεται επίσης, ότι κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχει γυναίκα υπάλληλος του Ταμείου, που υπηρετεί με απόσπαση στο υπουργείο Παιδείας, και ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Οίκου του Ναύτου.

Οι τρεις από τους υπαλλήλους συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω στη Λεωφόρο Θηβών τη στιγμή που παραλάμβαναν 205.570 ευρώ από τον ιδιοκτήτη της κλινικής ως πρώτη δόση από συνολικό ποσό περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο είχαν συμφωνήσει να εισπράξει με πλαστά παραστατικά για δήθεν ιατρικές υπηρεσίες σε ασφαλισμένους.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά από σχετική εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Γαληνού Μπρη και παρουσία του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

Η σχετική καταγγελία έγινε απο τον ιδιοκτήτη της κλινικής ο οποίος πριν από καιρό είχε εισπράξει ποσό 1.150.000 για νόμιμες υπηρεσίες που παρείχε σε ασφαλισμένους του ταμείου.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τον πλησίασε η υπάλληλος του Ταμείου, η οποία πλέον υπηρετεί με απόσπαση στο υπουργείο Παιδείας, και του πρότεινε να εισπράξει ξανά το ποσό αυτό καταθέτοντας πλαστά παραστατικά.

Όπως υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης της κλινικής, ο ίδιος θα έπαιρνε 500.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα το κρατούσαν οι υπάλληλοι και θα δινόταν σε δύο δόσεις των 250.000 ευρώ η καθεμία.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα (η αποσπασμένη υπάλληλος που φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών και δύο υπάλληλοι του Ταμείου εκ των οποίων η μία γυναίκα, καθώς επίσης ο σύζυγός της και ένα ακόμα άτομο).

Οι συλληφθέντες θα προσαχθούν ενώπιον του Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απιστία στην Υπηρεσία, απάτη κατά του Δημοσίου, απόπειρα εκβίασης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ήδη εν τω μεταξύ, το ΣΔΟΕ προέβη στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών κ.λ.π. περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων στην υπόθεση, ενώ η έρευνα στον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά, προκειμένου να διακριβωθεί η έκταση της απάτης, συνεχίζεται.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζεται, έχουν οδηγηθεί και έξι γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας για την περιβόητη απάτη-μαμούθ που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στον ασφαλιστικό φορέα άνω των 11 εκατ. ευρώ

Οι κατηγορούμενες χορηγούσαν επιδόματα σε μη δικαούχους με πλαστά πιστοποιητικά έναντι «σεβαστής» «προμήθειας». Οι περιπτώσεις αφορούσαν κυρίως παροχές και επιδόματα τοκετών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, λουτροθεραπείας και αποκλειστικών νοσηλειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι υπάλληλοι «ψάρευαν» υποψήφιους για τη χορήγηση επιδομάτων με διάφορους τρόπους πχ σε συνεργασία με ινστιτούτα αισθητικής και αφού κατάφερναν να εγκριθούν τα επιδόματα κρατούσαν το μεγαλύτερο μέρος, πχ σε μία περίπτωση από επίδομα 15.000 ευρώ, τα 6.000 κράτησε ο δικαιούχος και τα υπόλοιπα οι κατηγορούμενες.

Η δράση τους αρχίζει χρονικά από το 2003 ενώ πολλές φορές εμφανίζονταν ως «δικαιούχοι» οι ίδιες οι υπάλληλοι, αλλά και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ