Τι μας έμαθε η ιστορία της μικρής Μαρίας για το ρατσιστικό παραλήρημα κατά των μονίμως «αποδιοπομπαίων τράγων» τσιγγάνων - iefimerida.gr

Τι μας έμαθε η ιστορία της μικρής Μαρίας για το ρατσιστικό παραλήρημα κατά των μονίμως «αποδιοπομπαίων τράγων» τσιγγάνων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η ερμηνεία της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ως έλλειψης πολιτισμού και της παραβατικότητας ως κοινωνικής παρέκκλισης η οποία υποτίθεται ότι χαρακτηρίζει τη φύση των Τσιγγάνων, καθιστούν τους Ρομά συνήθεις υπόπτους και προσφιλείς αποδιοπομπαίους τράγους. Η ιστορία της μικρής Μαρίας δείχνει ότι πλέον έχουν καταλυθεί στην πράξη ακόμα και τα προσχήματα αντιρατσισμού που συντηρούνταν στον χώρο του πολιτικά ορθού».

Οι παραπάνω γραμμές αποτελούν απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο της καθηγήτριας κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σεβαστής Τρουμπέτα, στο online περιοδικό ιδεών, πολιτικής και πολιτισμού «chronosmag.eu».

Η Σεβαστή Τρουμπέτα είναι κοινωνιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Humboldt Universität του Βερολίνου όπου έλαβε και τον διδακτορικό της τίτλο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, συλλογικούς τόμους και τρεις μονογραφίες στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά.

Γράφει στο εν λόγω άρθρο:

«Η μικρή Μαρία στον συνοικισμό των Φαρσάλων· ο ξανθός άγγελος ανάμεσα στους μαύρους Τσιγγάνους. Κοιτάζοντας τη δημοσιευμένη φωτογραφία, οι πρώτες σκέψεις μου πήγαν στην παιδική μου φίλη από την Αγία Βαρβάρα, την Ελένη με τα γαλανά μάτια και τα ξανθά μαλλιά. Αν ήταν σήμερα παιδί, ίσως οι γονείς της να απειλούνταν με σύλληψη.

Πόσες οικογένειες Ρομά θα αγωνιούν εάν τα παιδιά τους τυχαίνει να είναι ξανθά ή περισσότερο ανοιχτόχρωμα από τους ίδιους, και πόσοι γονείς, που δεν είναι Ρομά, δεν θα βρεθούν –ευτυχώς– στην ίδια θέση, ακόμα και αν η εξωτερική διαφορά με τα παιδιά τους είναι κατάδηλη.

Αυτά τα ερωτήματα θα έμεναν ίσως στον χώρο των συνειρμικών υποθέσεων, εάν, λίγες μόνο μέρες αργότερα, δεν συνέβαιναν μια σειρά από άλλους «εντοπισμούς ανοιχτόχρωμων παιδιών» σε οικογένειες Ρομά.

Δύο περιπτώσεις έχουν λάβει δημοσιότητα στην Ιρλανδία, ενώ στη Σερβία, σύμφωνα με τη Μ.Κ.Ο. European Roma Rights Center (E.R.R.C.), το ίδιο διάστημα, σκίνχεντ προσπάθησαν να «απομακρύνουν» ένα δίχρονο αγοράκι από μία οικογένεια Ρομά επειδή έκριναν ότι ήταν πολύ ανοιχτόχρωμο για να είναι βιολογικό παιδί τους. Επίσης, στη Λέσβο, ένα ζευγάρι Ρομά και η μητέρα του άντρα οδηγήθηκαν στο κακουργιοδικείο με την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου.

Η συνήγορός τους και ο αδελφός του κατηγορουμένου δήλωσαν ότι οι βιολογικοί γονείς του παιδιού, λόγω σοβαρών οικογενειακών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, το εμπιστεύτηκαν σε αυτούς για να το φροντίσουν».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, μεταβείτε στη σελίδα του chronosmag.eu, πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ