Εξυπνα γυαλιά σαν της Google βοηθούν τους τυφλούς να προσαρμοστούν στο χώρο - iefimerida.gr

Εξυπνα γυαλιά σαν της Google βοηθούν τους τυφλούς να προσαρμοστούν στο χώρο

Τα έξυπνα γυαλιά της Google βοηθούν τους τυφλούς να προσαρμοστούν στο χώρο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα Google Glasses αποτελούν ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα και έδωσαν έμπνευση σε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, να δημιουργήσουν έξυπνα γυαλιά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους τυφλούς να προσαρμοστούν σε έναν καινούργιο χώρο, «διαβάζοντας» τους το περιβάλλον.

Οπως εξηγούν οι Βρετανοί επιστήμονες, τα πρωτοποριακά αυτά γυαλιά χρησιμοποιούν λογισμικό για την ανίχνευση αντικειμένων στην κατεύθυνση που κοιτάει ο χρήστης. Μάλιστα πρόσφατα, η ομάδα κέρδισε βραβείο από την Royal Society για να συνεχίσει το έργο.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας χρυσής εποχής για το τεχνολογικό όραμα» εξηγεί ο ερευνητής Στιβεν Χικς «το βραβείο της Royal Society θα μας επιτρέψει να ενσωματώσουμε αυτή την έρευνα στα πρωτοποριακά γυαλιά για να βοηθήσουμε ανθρώπους με εξασθενημένη όραση να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα την καθημερινότητα».

Πώς, όμως, λειτουργούν αυτά τα έξυπνα γυαλιά; Δύο μικρές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στις γωνίες των γυαλιών συλλαμβάνουν δύο διαφορετικές εικόνες, ακριβώς όπως κάνουν τα ανθρώπινα μάτια. Συγκρίνοντας την απόσταση μεταξύ των καμερών, τα γυαλιά, βλέπουν πόσο μακριά είναι το αντικείμενο από τον χρήστη, ενώ ένα σετ ακουστικών παίρνει την εικόνα και την μεταφράζει σε ομιλία κατευθύνοντας τον χρήστη στο χώρο. Τα γυαλιά είναι επίσης εξοπλισμένα με μια πυξίδα, ένα GPS και ένα γυροσκόπιο, εργαλείο που μετρά τον προσανατολισμό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η έρευνα λαμβάνει χώρα, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προβλήματα όρασης και πάνω από 300.000 έχουν τυφλωθεί από ασθένειες όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια .

Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν λογισμικό που θα παρέχει μια σειρά από διαφορετικές λειτουργίες στα γυαλιά, ώστε να κάνουν τη ζωή των χρηστών τους ακόμα πιο εύκολη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ