CINETROLL: Μελαγχολικά ερωτευμένα βαμπίρ κι ο Τζιμ Τζάρμους τρώνε μπουγάτσα και φιλοσοφούν (βίντεο) - iefimerida.gr

CINETROLL: Μελαγχολικά ερωτευμένα βαμπίρ κι ο Τζιμ Τζάρμους τρώνε μπουγάτσα και φιλοσοφούν (βίντεο)

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος είναι πανέτοιμος για να δαγκωθεί και να δαγκώσει στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσαλονίκης που ξεκινάει σήμερα.

ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΟΥ ΒΑΡΔΑΡΟΛΟΓΙΟ – Μέρα 1η:

«Με μια λιτή τελετή ανοίγει αυλαία το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» έγραφε το ενημερωτικό mail που ήρθε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο και ομολογώ ότι λίγο με γείωσε. Οκ, ναι, το ξέρουμε ότι έχουμε κρίση κι ότι το φεστιβάλ βγαίνει με κόπους και θυσίες κι ότι επίσης δεν είναι καιροί για πανηγυρισμούς και παράτες. Αλλά όταν τονίζεις τόσο πολύ τη σεμνότητά σου από την πρώτη κιόλας πρόταση του δελτίου Τύπου σου, ή την ακυρώνεις ή την ταυτίζεις με τη μιζέρια. Αν κάτι είναι λιτό, είναι λιτό. Δε χρειάζεται να το βροντοφωνάξεις γιατί σε αυτή την περίπτωση απλώς διαφημίζεις τη φοβία σου για πιθανές επικρίσεις σπατάλης ή γενικώς.

Σόρι κιόλας, δεν ήθελα να ξεκινήσω με γκρίνια και εύχομαι ολόψυχα «καλό φεστιβάλ» σε όλους μας, προσδοκώντας τα καλύτερα αλλά μου βγήκε λίγο το μάτι με τη φράση. Γιατί κατά τα άλλα, η επιλογή της τελευταίας ταινίας του Τζιμ Τζάρμους, «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» με την Τίλντα Σουίντον και τον Τομ Χίντλεστον, κατευθείαν από το φεστιβάλ των Καννών, συν η παρουσία του ίδιου του Τζάρμους στη Θεσσαλονίκη, (σε μια ταινία που είναι και ελληνική συμπαραγωγή της Faliro House), είναι εξαιρετικά ευοίωνη. Ένα cool μποέμ, ρομαντικό και ροκ βαμπιρικό ταξίδι από το Ντιτρόιτ ως την Ταγγέρη που σου ανοίγει την όρεξη για ό,τι πρόκειται να επακολουθήσει κινηματογραφικά τις επόμενες μέρες. Σε μια διαδρομή που θα τελειώσει με καλεσμένο τον Αλεξάντερ Πέιν για την προβολή της ταινίας του «Nebraska» την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.

Έχοντας περάσει μέσα από μερικές πολυαναμενόμενες ελληνικές ταινίες της χρόνιας, όπως το βραβευμένο στο φεστιβάλ Βενετίας «Miss Violence» του Αλέξη Αβρανά», την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου και το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη. Ταινίες διάσημων δημιουργών όπως «Ο Τομ στη Φάρμα» του Ξαβιέ Ντολάν και «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» του Ρομάν Πολάνσκι. Ένα ιδιαίτερα τολμηρό και ενδιαφέρον αφιέρωμα στον gay (κι όχι μόνο) κινηματογράφο του παραγνωρισμένου Γάλλου Αλέν Γκιροντί, που εντυπωσίασε φέτος στις Κάννες με τον «Άγνωστο της Λίμνης». Και φυσικά τον κύριο όγκο του προγράμματος που σε προκαλεί να συμμετάσχεις στην περιπέτεια της ανακάλυψης του, με το Διεθνές Διαγωνιστικό αλλά και τους Ανοιχτούς Ορίζοντες.

Κι ό,τι άλλο ενδιάμεσα: πάρτι, συναντήσεις, συζητήσεις, έρωτες, αλκοόλ και φυσικά γκρίνια γιατί τι να το κάνεις ένα φεστιβάλ αν δεν έχει κι από αυτό. Καλώς ή κακώς και με όλα του τα προβλήματα, αυτό το φεστιβάλ έχουμε και κομμάτι της ιστορίας του είμαστε όλοι εμείς. Όχι μόνο όσοι ασχολούμαστε με το σινεμά αλλά κι αυτοί που απλώς το αγαπάνε. Γιατί παρά τις όποιες κατά καιρούς ενστάσεις, ή ισοπεδωτικές προσπάθειες απαξίωσης του από επαγγελματίες της μιζερογκρίνιας, προσωπικά κάθε χρονιά βλέπω ουρές στα ταμεία και κόσμο στις αίθουσες που πραγματικά διψάει να ανακαλύψει εικόνες και κόσμους. Κι αυτό από μόνο του, εμένα μου αρκεί για να δικαιολογήσει το λόγο ύπαρξης του (χωρίς να μου αφαιρεί το δικαίωμα κριτικής).

Η περιπέτεια αρχίζει και για τις επόμενες μέρες, το iefimerida και ο Ταζ, θα προσπαθήσουν να σας την μεταφέρουν με ανταποκρίσεις σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο και μεθυσμένους υπαινιγμούς για σεξ και βία.

*Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ, τα εισιτήρια και το ημερήσιο πρόγραμμα στο www.filmfestival.gr

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ