«Όχι» Στουρνάρα στη διατήρηση του χαρατσιού - iefimerida.gr

«Όχι» Στουρνάρα στη διατήρηση του χαρατσιού

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μόνο αλλαγές στους ειδικούς συντελεστές υπολογισμού του φόρου επί των αγροτικών γαιών και κτισμάτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά από την μίνι εξέγερση των γαλάζιων βουλευτών, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι να κατανείμει πιο δίκαια τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στους αγρότες και όχι να μετακυλίσει το βάρος στα αστικά ακίνητα ή τα οικόπεδα. Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές της Ν.Δ. που έβαλαν στο στόχαστρο τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον σύμβουλο του, Νίκο Καραβίτη, περιμένουν σημαντικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, προκειμένου να το ψηφίσουν.Το μόνο σίγουρο- όσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς για το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου που "σέρνεται" εδώ και έναν χρόνο- είναι ότι δεν πρόκειται να διατηρηθεί εν ζωή το αποκαλούμενο χαράτσι της ΔΕΗ, όπως πρότειναν περίπου 30 γαλάζιοι βουλευτές. "Ξεχάστε το", ήταν η απάντηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πέρα από το πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, η διατήρηση του χαρατσιού δεν είναι λύση, αφού το πρόβλημα δεν είναι τα αστικά ακίνητα.

Πέρα από τη παράταση του Έκτακτου Τέλους, στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για μικρότερη μείωση φόρου από 16% στα αστικά ακίνητα, έτσι ώστε να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτεμάχια κυρίως στις ορεινές μειονεκτικές περιοχές, για μετακύλιση του φορολογικού βάρους στα αγροτεμάχια επιδοτούμενων αγροτών, όπως επίσης για μεγαλύτερη επιβάρυνση στα αγροτεμάχια επιφάνειας άνω των 130 στρεμμάτων με αντιστροφή των Συντελεστών Επιφανείας.

Αυτό που σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα του Ενιαίου Φόρου είναι ότι ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Όταν ξεκίνησε πριν από μήνες η διαβούλευση για τον νέο φόρο, ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών ήταν να καταλήξει σε ένα απλό σύστημα φορολόγησης, με όσο το δυνατόν λιγότερες διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, ο σχεδιασμός άλλαξε όταν κυρίως οι βουλευτές της Περιφέρειας απαίτησαν διαφορετική μεταχείριση για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, άλλους συντελεστές για τα ορεινά χωράφια και άλλους για τα πεδινά, μικρότερες επιβαρύνσεις για τα απομακρυσμένα από τη θάλασσα κ.ο.κ. με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στο σημερινό δαιδαλώδες σύστημα ειδικών συντελεστών, το οποίο οι ίδιοι βουλευτές ζητάνε να αλλάξει και να πάμε σε ένα σύστημα πιο απλό και δίκαιο!!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ