«Βαβέλ» στον ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική - Επιφυλάξεις έναντι της πρότασης Κουβέλη - iefimerida.gr

«Βαβέλ» στον ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική - Επιφυλάξεις έναντι της πρότασης Κουβέλη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διχογνωμίες προκάλεσε στο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος και της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, μετά και την κατάθεση της σχετικής πρότασης νόμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ.

Κι ενώ η κεντρική γραμμή του κόμματος - όπως αυτή διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο Πάνο Σκουρλέτη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δημήτρη Παπαδημούλη - είναι γενικά υπέρ της απλής αναλογικής, δεν έλειψαν οι «αστερίσκοι» και οι επιφυλάξεις έναντι της πρότασης της ΔΗΜΑΡ, που χαρακτηρίζεται αποσπασματική, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αντίθετος με μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τάσσεται υπέρ μίας συνολικής μεταρρύθμισης.

Η αρχή έγινε από τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει το μπόνους των 50 εδρών. «Αν χρειαστεί, θα κάνουμε αμέσως ψηφοφορία για να έρθει το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής και μετά ας έρθει ο κόσμος να αποφασίσει. Το έχουμε πει από καιρό. Θα πούμε ότι αν η εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός στηρίζεται σ' αυτές τις 50 έδρες, δεν τη δεχόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«H αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η υιοθέτηση της απλής αναλογικής αποτελούν πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ», υπενθύμισε με τη σειρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει «στην απλή, άδολη, καθαρή αναλογική, με πλήρη αντιστοιχία ψήφων και εδρών και γι' αυτό το λόγο, επειδή δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε πόντο από αυτή τη θέση, αν έρθει τέτοια πρόταση, θα την ψηφίσουμε»

«Η οριστική είσοδος της χώρας στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας και στην εξίσωση της ψήφου κάθε Έλληνα, είτε ψηφίζει μεγαλύτερο ή μικρότερο κόμμα, είναι μεγάλη θεσμική αλλαγή», τόνισε σε δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα FM ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο αργότερα, τη διαφωνία του με την καθιέρωση της απλής αναλογικής εξέφρασε ανοικτά μεσω του ίδου ραδιοσταθμού ο βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος. «Δεν αμφισβητώ ότι έχει τις καλύτερες προθέσεις ο Μανόλης Γλέζος, αλλά λέω ότι αν το εφαρμόσουμε σήμερα είναι ένας ιδανικός δρόμος προς την κόλαση και την ακυβερνησία», παρατήρησε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι «αν έρθει στη Βουλή οποιαδήποτε πρόταση», θα την καταψηφίσει.

«Θα εξαρτηθεί από το ποια είναι. Απλή και άδολη αναλογική; Να πάμε στο 50%;» διερωτήθηκε για να συμπληρώσει: «Αυτή δεν νομίζω ότι τη συζητάει κανένας, εκτός από τον Μανώλη Γλέζο. Δεν τη συζητάει κανένας στα μεγάλα κόμματα».

Σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα ο Πάνος Σκουρλέτης παρέπεμψε στην πρόταση που έχει καταθέσει από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, κάτι που, όπως είπε, θα πρέπει να είναι και πάγια συνταγματική ρύθμιση.

«Προφανώς υποστηρίζουμε την υπόθεση της απλής αναλογικής. Αλλά της απλής αναλογικής, όχι άλλου είδους. Όχι τερτίπια που κατά καιρούς ακούγονται...», διευκρίνισε, τονίζοντας την ανάγκη για μια συνολική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος».

Στην ερώτηση τέλος, αν το ισχύον μπόνους των 50 εδρών μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν τις βλέπουμε σκόπιμες. Μια συνολική μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα την καθιέρωση της απλής αναλογικής, βεβαίως είμαστε σύμφωνοι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ