Εξωπλανήτης ίδιος με τη Γη αλλά πιο καυτός απ' την Κόλαση, μπερδεύει τους αστρονόμους - iefimerida.gr

Εξωπλανήτης ίδιος με τη Γη αλλά πιο καυτός απ' την Κόλαση, μπερδεύει τους αστρονόμους

Εξωπλανήτης ίδιος με τη Γη αλλά πιο καυτός απ' την Κόλαση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα περίεργο φαινόμενο παρατήρησαν οι αστρονόμοι κατά την αναζήτηση τους για πιθανά κατοικήσιμους εξωγήινους κόσμους. Συγκεκριμένα, βρήκαν έναν εξωπλανήτη ο οποίος έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Γης, ωστόσο περιφέρεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο, ώστε η επιφάνεια του να αγγίζει εξωφρενικές θερμοκρασίες.

Πρόκειται για τον Kepler 78b, ο οποίος, βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 400 ετών φωτός από τη Γη και σύμφωνα με τους αστρονόμους, θεωρείται «δίδυμος» της Γης, αφού έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και την ίδια μάζα, ενώ φαίνεται να είναι εξίσου βραχώδης και έχει την ίδια περιεκτικότητα σε σίδηρο. Μάλιστα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που βρίσκουν εξωπλανήτη που να συνδυάζει όλα τα γήινα χαρακτηριστικά μαζί.

Ωστόσο, ένα ακόμη χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου πλανήτη, τον καθιστά μη-κατοικήσιμο και προκαλεί πονοκέφαλο στους αστρονόμους που δε μπορούν να εξηγήσουν πώς αυτό συνδυάζεται με τα «γήινα» χαρακτηριστικά του.

Συγκεκριμένα, ο Kepler 78b περιφέρεται υπερβολικά κοντά στο μητρικό του άστρο, σε μία απόσταση που αποτελεί μόλις το 1/100 της απόστασης Γης – Ηλιου και η επιφάνεια του αγγίζει εξωφρενικές θερμοκρασίες που κινούνται μεταξύ των 2.000 έως 2.800 βαθμών Κελσίου.

Επίσης, λόγω της κοντινής του απόστασης από το μητρικό του άστρο, ο Kepler 78b έχει «Πρωτοχρονιά» κάθε 8,5 ώρες, όταν η Γη χρειάζεται 365 μέρες για μία πλήρης τροχιά γύρω από τον Ηλιο.

Λόγω αυτών των συνθηκών ο πλανήτης, αν και δίδυμος της Γης θεωρείται αφιλόξενος για την ανάπτυξη ζωής, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου το μητρικό άστρο να τον καταστρέψει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ