Συζητούν πιθανούς τρόπους σωτηρίας των ελληνικών τραπεζών - iefimerida.gr

Συζητούν πιθανούς τρόπους σωτηρίας των ελληνικών τραπεζών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εναλλακτικούς τρόπους εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να διατηρηθούν οι ελληνικές τράπεζες στην επιφάνεια, μετά τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν θα είναι σε θέση να τις χρηματοδοτεί, εφόσον τα ελληνικά ομόλογα υποβαθμισθούν από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι η διασφάλιση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να στοιχίσει επιπλέον 20 δισ. ευρώ για την Ευρωζώνη, στο κόστος του πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, αλλά το μέγεθος της επιβάρυνσης θα εξαρτηθεί από το χρόνο που οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μείνουν αποκομμένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Η μία πρόταση για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθεματικού (cash buffer). Τα κεφάλαια του αποθεματικού αυτού δεν θα δίνονται αναγκαστικά στις τράπεζες, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για να εγγυώνται άλλες μορφές ενέχυρων που θα δίνονται από τις τράπεζες στην ΕΚΤ. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει ομόλογα ύψους 30 δις. ευρώ για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες δεν έχει δεχθεί έως τώρα για ενέχυρο η ΕΚΤ. Με επιπλέον εγγυήσεις από το ταμειακό αποθεματικό, τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο αποδεκτά από την ΕΚΤ, προσθέτει το δημοσίευμα.

Μία άλλη πρόταση, είναι να εξουσιοδοτήσει η ΕΚΤ την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε η τελευταία να προσφέρει έκτακτη ρευστότητα (emergency liquidity assistance) - πρόκειται για άμεσα δάνεια από την Κυβέρνηση που παρακάμπτουν την ΕΚΤ. Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από την Ιρλανδία.

Μία τρίτη πρόταση, η οποία φαίνεται να κερδίζει στήριξη, όπως αναφέρουν οι Financial Times, αφορά το σχέδιο που υποστηρίζεται από ορισμένους αξιωματούχους στο Παρίσι για τη φορολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη. Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, ανέφερε στην εφημερίδα ότι σύμφωνα με μία εκδοχή αυτής της πρότασης, τα έσοδα από το φόρο θα πήγαιναν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να δανείζει τα χρήματα σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή στις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ορισμένοι διαπραγματευτές εξακολουθούν να πιέζουν τη Γερμανία και την Ολλανδία να εγκαταλείψουν σχέδια εμπλοκής των ιδιωτών που μπορεί να χαρακτηρισθούν ως προσωρινή χρεοκοπία.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε και σήμερα ότι η τράπεζα δεν θα μπορεί να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, εφόσον αυτά υποβαθμισθούν από τους οίκους στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας κ. Νοβότνι δήλωσε, σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ότι ενδεχομένως η ΕΚΤ να δεχθεί ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, σε περίπτωση βραχυπρόθεσμης επιλεκτικής χρεοκοπίας. "Υπάρχει ένα πλήρες πλέγμα επιλογών και ορισμών, από μία καθαρή χρεοκοπία, επιλεκτική χρεοκοπία, πιστωτικό γεγονός κ.ο.κ.", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η απόφαση που θα πάρει η ΕΚΤ δεν θα εξαρτάται πλήρως από την απόφαση των οίκων αξιολόγησης. Σύμφωνα με χρηματοοικονομικό αναλυτή, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς, αν η δήλωση του κ. Νοβότνι είναι προσωπική ή έχει ευρύτερη στήριξη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ