Ξεκίνησε η σημαντική έκθεση του πρωτοπόρου καλλιτέχνη Χαρούν Φαρόκι, του αποκαλούμενου «Σκορτσέζε της αβάν γκαρντ» - iefimerida.gr

Ξεκίνησε η σημαντική έκθεση του πρωτοπόρου καλλιτέχνη Χαρούν Φαρόκι, του αποκαλούμενου «Σκορτσέζε της αβάν γκαρντ»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής».Το αντιμιλιταριστικό βλέμμα του πολυσχιδούς πρωτοπόρου δημιουργού Χαρούν Φαρόκι πάνω σ' έναν κόσμο παραδομένο στη βία, που όμως συνεχίζει να πιστεύει στη μεγάλη αλλαγή, φέρνει η πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην Αθήνα, που εγκαινιάστηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), παρουσία του ίδιου του δημιουργού και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2013

Πρόκειται για επτά βιντεο-εγκαταστάσεις (από το 1995 έως σήμερα) με τίτλο «Ενάντια σε τι; Ενάντια σε ποιόν;».Ο «Σκορτσέζε της αβάν γκαρντ», όπως τον έχουν αποκαλέσει, επιλέγει και διερευνά εικόνες από ιστορικά, κινηματογραφικά και στρατιωτικά εκπαιδευτικά αρχεία, έως και υλικό από κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους και φυλακές, χρησιμοποιώντας μονταρισμένα αποσπάσματα με απώτερο σκοπό να αμφισβητήσει κάθε μορφή καταστολής και εξουσίας.

Το έργο του Χαρούν Φαρόκι κινείται ανάμεσα σε δύο πόλους, τον εικαστικό και τον κινηματογραφικό, είναι ένα έργο ριζοσπαστικό και έχει διεθνώς αναγνωρισθεί.

Με την παρουσίαση του έργου του Χαρούν Φαρόκι υλοποιείται η τρίτη κατά σειρά συνεργασία μεταξύ της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, και του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Τα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων εκθέσεων του Ντέρεκ Τζάρμαν (Derek Jarman) και της Βάλι Έξπορτ (Valie Export) ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το κοινό.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί συνέχεια των σημαντικών εκθέσεων που έλαβαν χώρα στον εκθεσιακό χώρο της Σχολής στον οποίο έχουν ήδη παρουσιασθεί σημαντικές διεθνείς εκθέσεις.

Η προσπάθεια αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία δεδομένου ότι παρέχει δυνατότητες ενδελεχούς μελέτης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας -της περιπέτειας των νέων εκφραστικών μέσων και εν γένει της διαχείρισης της εικαστικής γλώσσας και των καλλιτεχνικών προτάσεων στη διεθνή σκηνή σήμερα-, φέρνοντάς μας κοντά στους σημερινούς προβληματισμούς της τέχνης.

Ο Χαρούν Φαρόκι γεννήθηκε το 1944 στο προσαρτημένο από τη Γερμανία τμήμα της Τσεχοσλοβακίας.

– Από το 1966 έως το 1968 σπούδασε στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Δ. Βερολίνο.
– Το 1966 παντρεύτηκε την Ούρσουλα Λέφκες (Ursula Lefkes) με την οποία απέκτησε δύο κόρες.
– Από το 1974 έως το 1984 εξέδιδε την εφημερίδα «Filmkritik» στο Μόναχο.
– Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής από το 1993 έως το 1999 στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια.
– Το 1998-99 εκδόθηκε το βιβλίο του "Speaking about Godard/Von Godard sprechen" στη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο.
– Το 2001 παντρεύτηκε την Άντγε Έμαν (Antje Ehmann).
– Από το 1966 έως σήμερα έκανε πάνω από εκατό παραγωγές για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε Μουσεία και Γκαλερί.
– Το 2007 πήρε μέρος στη 12η Documenta με μία βιντεο-εγκατάσταση (αποτελούμενη από δώδεκα βιντεο-ντοκιμαντέρ για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Βερολίνο).
– Από το 2004 διατελεί επισκέπτης καθηγητής και από το 2006 έως το 2011 διετέλεσε μόνιμος καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ