Δυο πάρκα τσέπης ξεπετάχτηκαν στον Κολωνό μέσα από εγκαταλελειμμένα οικόπεδα [εικόνες]

Ένα δώρο στον Κολωνό έκαναν αυτή τη φορά οι atenistas, οι οποίοι μετέτρεψαν δυο εγκαταλελειμμένα οικόπεδα σε «πάρκα τσέπης», παραδίδοντας στους κατοίκους πέρα από μια ανάσα πρασίνου κι ένα μάθημα ιστορίας.

Για το πρώτο πάρκο στην οδό Δράμας 11, πηγή έμπνευσης ήταν ο Σοφοκλής που γεννήθηκε και έζησε στον Κολωνό. Οι atenistas σε όλες τις δράσεις τους που αφορούν τα πάρκα προσπαθούν να δένουν το χώρο, με την ιστορία της περιοχής αλλά και με τους κατοίκους της.

Έτσι το σχέδιο του πάρκου προσομοιάζει στο «κοίλο» του αρχαίου θεάτρου, τα φυτά και δένδρα που χρησιμοποιήθηκαν, είναι μεσογειακά είδη και ο κεντρικός τοίχος του μικρού πάρκου αφιερώθηκε στον μεγάλο δημιουργό.

Ο καλλιτέχνης Αντώνης Φίκος, φιλοτέχνησε μια υπέροχη τοιχογραφία, όπου παρουσιάζεται ο Σοφοκλής ταπεινός μπροστά στους ήρωες των τραγωδιών του, ενώ οι τελευταίοι του αποτείνουν φόρο τιμής για τη συγγραφή των ιστοριών τους, προσφέροντάς του ότι σημαντικότερο κορύφωσε την τραγωδία τους (ο Ηρακλής τον μανδύα που έθεσε τέλος στη ζωή του, ο Οιδίποδας τις βελόνες που έβγαλε τα μάτια του κλπ.)

Οι ήρωες που απεικονίζονται στην τοιχογραφία είναι οι εξής: Οιδίπους, Αίας, Αντιγόνη, Ισμήνη, Πολυνείκης, Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Ορέστης, Ηλέκτρα, Θησέας. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης τοιχογραφίας είναι ότι ίσως αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία να βλέπουμε γκράφιτι με βυζαντινή τεχνοτροπία.

Στο δεύτερο πάρκο τσέπης, δημιουργήθηκε ένα μικρο installation με κώνους και με κεντρικό θέμα την αγάπη, που είναι η μόνη αξία που γιατρεύει τα πάντα Έτσι ένας χαμένος κενός χώρος μεταμορφώθηκε πλήρως με παγκάκια από παλέτες, φυτά, και τοποθετώντας ένα πλάτανο στη μέση (μια σύνδεση με το ελληνικό χωριό) σε ένα όμορφο μικρό πάρκο όπου σχεδόν άμεσα αγκάλιασαν όλες οι γιαγιάδες των γύρω σπιτιών.

Τα δυο πάρκα, καθώς και πολλά πάρκα τσέπης στην Αθήνα σχεδίασε ο κ. Λάμπρος Σεκλιζιώτης Διπλωματούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Οξφόρδης.

Πηγή εικόνων: atenistas

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ