Οργιο παρακολουθήσεων - Η Ρωσία έδωσε στους ηγέτες της G20 ύποπτους φορτιστές και USB - iefimerida.gr

Οργιο παρακολουθήσεων - Η Ρωσία έδωσε στους ηγέτες της G20 ύποπτους φορτιστές και USB

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το χορό των παρακολουθήσεων δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Ρώσοι, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, κατά την πρόσφατη Σύνοδο της G20 στην Αγία Πετρούπολη, οι οικοδεσπότες επιχείρησαν να κατασκοπεύσουν τις άλλες χώρες με στικάκια USB και φορτιστές κινητών τηλεφώνων που δώρισαν στις εθνικές αντιπροσωπείες.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, o πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Φαν Ρομπάι εξεπλάγη από τα «αναπάντεχα δώρα» και ζήτησε από το προσωπικό ασφαλείας να τα εξετάσει. Οι πρώτες αναλύσεις, που έγιναν με τη συνδρομή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, βγήκαν «θετικές» ως προς την υπόνοια ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό υλικό.

Όπως συμπέραναν οι ειδικοί που εξέτασαν τα ρωσικά δώρα, γράφει η ιταλική εφημερίδα, «οι μνήμες USB και τα καλώδια των φορτιστών ήταν κατάλληλα για την υποκλοπή δεδομένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα».

Στο εν λόγω δημοσίευμα η Corriere della Sera επικαλείται διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. που μεταλύ άλλων σημειώνουν πως οι έκαστες εθνικές αρχές ασφαλείας διεξάγουν επιπλέον ελέγχους και δεν πρόκειται να διαβιβασθεί οποιαδήποτε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία έως ότου περαιωθούν αυτοί οι έλεγχοι.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινιζεται αν κάποιο από τα μέλη των εθνικών αντιπροσωπειών χρησιμοποίησε κάποιες από τις συσκευές.

Το γραφείο του Ρομπάι ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει το θέμα, ενώ ανάλογη ήταν και η απάντηση του εκπροσώπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ