Στα 6,1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - Με αργούς ρυθμούς οι έλεγχοι στους μεγάλους φορολογουμένους - iefimerida.gr

Στα 6,1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - Με αργούς ρυθμούς οι έλεγχοι στους μεγάλους φορολογουμένους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Διπλό πονοκέφαλο προκαλούν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα νεώτερα στοιχεία από το ΚΕΠΥΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς από τη μια δείχνουν ότι στο 9μηνο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές έσπασαν και το φράγμα των 6,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των οφειλών να αγγίζει πλέον τα 60 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας την αδυναμία ή την απροθυμία εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ από την άλλη οι έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλους φορολογούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου εξακολουθούν να κινούνται με ρυθμούς πολύ χαμηλότερους από τους μνημονιακούς στόχους, ενισχύοντας την αίσθηση της ατιμωρησίας σε «έχοντες και κατέχοντες».

Λίγο πριν από την άφιξη των επικεφαλής της Τρόικα που ζητούν πειστικά στοιχεία για το πώς θα αντιμετωπιστεί η καλπάζουσα φοροδιαφυγή, τα αποτελέσματα από τη δράση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών είναι μάλλον απογοητευτικά. Μπορεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι επιδόσεις- κυρίως οι εισπρακτικές- να έχουν βελτιωθεί, ωστόσο μένουν μακριά από τους μνημονιακούς στόχους. Είναι ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση του 9μήνου είχαν ολοκληρωθεί 204 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και θα πρέπει κυριολεκτικά οι ελεγκτές να βγάλουν... φωτιές για να πιάσουν τον ετήσιο στόχο των 596 ελέγχων! Όσον αφορά στις εισπράξεις, μπήκαν στα ταμεία 53 εκατ. ευρώ δηλαδή το 45% των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων, έναντι ετήσιου στόχου 75%.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και από τους ελέγχους σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου, καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί 331 έλεγχοι έναντι ετήσιου στόχου 910 ελέγχων, ενώ οι εισπράξεις περιορίστηκαν στο 29% (10,5 εκατ. ευρώ) των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων έναντι ετήσιου στόχου 65%!

Όσον αφορά στη παραβατικότητα που αφορά στον ΦΠΑ, για έναν ακόμα μήνα επαναλήφθηκε η εικόνα που δείχνει ότι περίπου το 25% δεν υποβάλει δήλωση και βέβαια δεν αποδίδει τον παρακρατηθέντα φόρο και μάλιστα παρά τις οχλήσεις ή και τις προειδοποιήσεις για διατάξεις που θα προβλέπουν το "πάγωμα" των ΑΦΜ των παραβατών. Το μόνο θετικό είναι ότι οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι ΦΠΑ έφτασαν στους 9.284 έναντι ετήσιου στόχου 11.000, ενώ οι εισπράξεις επί των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων έφτασαν στα 74,4 εκατ. ευρώ ήτοι στο 37,12% έναντι ετήσιου στόχου 20%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ