Financial Times: Η κρίση δεν τελειώνει στην Ευρωζώνη- Οι μειώσεις μισθών δεν «έπιασαν» στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Financial Times: Η κρίση δεν τελειώνει στην Ευρωζώνη- Οι μειώσεις μισθών δεν «έπιασαν» στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρή κριτική στο ελληνικό πλάνο διάσωσης ασκούν οι Financial Times, οι οποίοι εκτιμούν με τις μειώσεις μισθών που γίνονται στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να βγει η χώρα από την κρίση και θεωρεί εσφαλμένη την αντίληψη ότι η Ευρωζώνη βγαίνει από την κρίση.

Σε δημοσίευμα τους, οι FT επισημαίνουν πως επικρατεί η άποψη το τελευταίο διάστημα πως «η προσαρμογή είναι το παν για να τελειώσει η κρίση στην Ευρωζώνη» με χαρακτηριστικό παράδειγμα «την επιτυχία του εξαγωγικού κλάδου της Ισπανίας ή την πτώση στους μισθούς της Ελλάδας», υποστηρίζοντας πως «η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει».

Ωστόσο οι Financial Times τονίζουν πως «αυτό το συμπέρασμα είναι εντελώς λανθασμένο. Είναι αλήθεια ότι οι χώρες της κρίσης έχουν μειώσει τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Στην Ιταλία και την Ισπανία υπάρχουν πλέον πλεονάσματα. Αφού η Γερμανία και η Ολλανδία δεν έχουν μειώσει τα δικά τους πλεονάσματα, η ευρωζώνη συνολικά έχει μετακινηθεί από ένα σχεδόν ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2009, σε πλεόνασμα φέτος 2,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Το Ταμείο εκτιμά ότι τα πλεονάσματα του 2014 θα είναι 2,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, η ευρωζώνη προσαρμόζεται εις βάρος του υπόλοιπου πλανήτη».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται και στις προβλέψεις του ΔΝΤ περί της προσαρμογής των υπερχρεωμένων χωρών, σημειώνοντας: «Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η μείωση των καθαρών εξωτερικών υποχρεώσεων σε επίπεδα που θα θεωρούνταν φυσιολογικά κάπου αλλού, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερες συγκριτικές προσαρμογές τιμών απ' όσο συνήθως, γιατί πρέπει να ανατραπούν προηγούμενες ανατιμήσεις στο εργατικό κόστος ή να επιτευχθούν πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών.

Πιο καθαρά: Η κλίμακα της απαιτούμενης προσαρμογής είναι πραγματικά τεράστια. Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί. Στο βασικό σενάριο των προβλέψεων για 2018 σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, η καθαρή θέση ξένων ενεργητικών –η απόκλιση ανάμεσα στα ενεργητικά που έχουν στο εξωτερικό και τα ενεργητικά που έχουν οι ξένοι στην χώρα τους- είναι μικρότερη από μείον 80% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ένα επίπεδο που γενικώς δεν θεωρείται βιώσιμο».

Κλείνοντας, οι Financial Times τονίζουν πως «η προσαρμογή είναι σκληρή χωρίς απευθείας μεταβιβάσεις, και χωρίς δημοσιονομική ενοποίηση. Δεν υπάρχει κανένα εφαρμόσιμο σχέδιο με το οποίο θα μπορούσε η ευρωζώνη να καταφέρει τον διπλό άθλο της οικονομικής προσαρμογής και της βιωσιμότητας του χρέους, δεμένη στον ζουρλομανδύα της επίσημης πολιτικής. Και όσο δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, η κρίση δεν τελειώνει».

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ