Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τη Μέρκελ από το 2002 - Συνεδριάζει εκτάκτως το γερμανικό κοινοβούλιο - iefimerida.gr

Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τη Μέρκελ από το 2002 - Συνεδριάζει εκτάκτως το γερμανικό κοινοβούλιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε έκτακτη σύνοδο τoυ γερμανικού κοινοβουλίου στις 28 Νοεμβρίου θα εξεταστεί το θέμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων και των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της καγκελαρίου Μέρκελ από την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, ΝSA. Όπως μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση, τα κόμματα στη Γερμανία προσανατολίζονται στη σύσταση ειδικής κοινοβουλετικής επιτροπής που θα αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε το Der Spiegel, η Μέρκελ παρακολουθείτο στην πραγματικότητα από το 2002, πριν καν γίνει καγκελάριος (2005), επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. Αλλά και ο Ομπάμα, σ ύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό, γνώριζε από το 2010 για το πρόγραμμα υποκλοπών των συνομιλιών της καγκελαρίου.

Η ίδια η ΝSA ωστόσο με ανακοίνωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο διέψευσε όλες αυτές τις πληροφορίες: «Ο στρατηγός (Κιθ) Αλεξάντερ (που διευθύνει την NSA) δεν συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το 2010 μια υποτιθέμενη επιχείρηση πληροφοριών η οποία ενέπλεκε την καγκελάριο Μέρκελ και ουδέποτε συζήτησε για οποιαδήποτε επιχείρηση που να την εμπλέκει. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που ισχυρίζονται το αντίθετο δεν είναι βάσιμες», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ έβαλαν τέλος στις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών της καγκελαρίου και άλλων ξένων ηγετών, μόλις ο Μπαράκ Ομπάμα πληροφορήθηκε την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος κατασκοπείας.

Ο γερμανικός Τύπος πάντως, επιμένει: Σε άρθρο υπό τον τίτλο «Ο φίλος ακούει» - που παραπέμπει στις αφίσες προπαγάνδας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που καλούσαν τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή διότι «ο εχθρός ακούει» - η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung παρομοιάζει τις ΗΠΑ με μία «δύναμη ψηφιακής κατοχής».

Εξηγήσεις ζητεί και η Ισπανία

Εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις της ΝSA, ζητεί και η Μαδρίτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Εl Mundo, η αμερικανική Yπηρεσία κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατ. τηλεφνικές κλήσεις που έγιναν μέσα σ' ένα μήνα στην Ισπανία.

Όπως προκύπτει από έγγραφο που εμφανίζεται να προέρχεται από τον πρώην αναλυτή της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν και το οποίο δημοσιεύθυκε τη Δευτέρα στην El Mundo, η ΝSA κατασκόπευσε συνολικά 60.506.610 τηλεφωνικές κλήσεις στην Ισπανία από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου 2013.

Προηγήθηκε δημοσίευμα της El Pais σύμφωνα με το οποίο η αμερικανκή υπηρεσία κατασκόπευε μέλη του προσωπικού και της κυβέρνησης της χώρας, μεταξύ των οποίων ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

«Αν αποδειχθούν, οι πρακτικές αυτές είναι ανάρμοστες και απαράδεκτες ανάμεσα σε σύμμαχες και φίλες χώρες», σχολίασε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκλήθη σήμερα ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μαδρίτη Τζέιμς Κόστος.

Κατά τη συνάντηση ο αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Ένωση υφυπουργός Ινιγκο Μέντες ντε Βίγκο κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ «να παράσχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις φερόμενες υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ