Ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια διεκδικούν από το δημόσιο 2,5 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια διεκδικούν από το δημόσιο 2,5 εκατ. ευρώ

Ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια διεκδικούν από το δημόσιο 2
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποζημίωση που ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ ζητούν από το δημόσιο τέσσερις ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια. Με αγωγές τους, οι οποίες θα εξεταστούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικούν χρήματα για ζημιά, διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη, την οποία αναφέρουν ότι υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις ασφαλισμένοι που είχαν συνάψει ασφαλιστήρια ζωής συνδεόμενα με επενδύσεις, τα οποία είχαν και αποταμιευτικό χαρακτήρα, θα λάμβαναν με τη λήξη του συμβολαίου το κεφάλαιο συν μπόνους. Με την αγωγή τους διεκδικούν για την ζημιά που υπέστησαν και για διαφυγόντα κέρδη το ποσό των 2.309.702 ευρώ και για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που δέχθηκαν το ποσό των 280.000 ευρώ.

Οι αγωγές κατατέθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος μαζί με τα άλλα δύο μέλη της αρμόδιας επιτροπής, λόγω του ενδιαφέροντος της υπόθεσης και του γεγονότος ότι απασχολεί μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου, τις εισήγαγε με διαδικασίες «εξπρές» στο ΣτΕ για οριστική επίλυση.

Η απόφαση που θα εκδοθεί θα αποτελέσει πιλότο για όλες τις όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας. Οι ασφαλισμένοι επικαλούνται το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα το Δημόσιο έχει την ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν στην αγωγή τους, τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου, δεν προέβησαν στου αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους και στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας. Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι δεν ελέγχθηκαν οι πράξεις του τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ασπίς Πρόνοια και σήμερα έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος ήλεγχε άμεσα και έμμεσα το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας. Υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι Παύλος Ψωμιάδης ανεξέλεγκτα μετακινούσε τεράστια ποσά από την Ασπίς Πρόνοια σε προσωπικές του εταιρείες.

Πηγή: ΑΠΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ