Αφιέρωμα στον εμβληματικό Φελίνι που έλεγε «Η σκηνοθεσία είναι σα να κάνω έρωτα» [εικόνες] - iefimerida.gr

Αφιέρωμα στον εμβληματικό Φελίνι που έλεγε «Η σκηνοθεσία είναι σα να κάνω έρωτα» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από τη απώλεια του κορυφαίου Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι, που άλλαξε την ιστορία του κινηματογράφου και η Αθήνα τον τιμά με ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Αφιέρωμα στον εμβληματικό Φελίνι που έλεγε «Η σκηνοθεσία είναι σα να κάνω έρωτα» [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Για τους περισσότερους είναι ο δημιουργός του ανυπέρβλητου Dolce Vita με την σκηνή της Εκμπεργκ στο συντριβάνι να εγγράφεται ως κορυφαία στην εποχή της εικόνας. Είναι ο δημιουργός του υπερβατικού 8 1/2, με αφορμή το οποίο ο Φελινι έλεγε «Η σκηνοθεσία είναι σαν να κάνω έρωτα. Οταν σκηνοθετώ, νιώθω πιο ζωντανός από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Αλλά πριν ξεκινήσω το «8½», μου συνέβη αυτό που πάντοτε φοβόμουν. Κι ήταν πιο τρομακτικό απ' ό,τι μπορούσα να φανταστώ. Υπέφερα από τον μεγαλύτερο φόβο: δημιουργικό αδιέξοδο». Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατό του έχουμε την ευκαιρία να τον ξανα-γνωρίσουμε μέσα από το αφιέρωμα που κάνουν το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, την Cinecittà Luce και την Cinemazero (Pordenone). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μια ρετροσπεκτίβα με μερικές από τις πιο φημισμένες ταινίες του και μια έκθεση φωτογραφίας με παράλληλη προβολή ντοκιμαντέρ για την ταινία "8 ½".

Αφιέρωμα στον εμβληματικό Φελίνι που έλεγε «Η σκηνοθεσία είναι σα να κάνω έρωτα» [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η προβολή μερικών από τις αριστουργηματικές του ταινίες (La Dolce vita, I vitelloni, Lo sceicco bianco, Roma, Ginger e Fred, I Clowns, Giulietta degli spiriti και Le tentazioni del Dottor Antonio) συντελεί στην ανάμνηση ενός σκηνοθέτη ο οποίος, εμπνεόμενος από την εσωτερική του φωνή, δημιούργησε ένα νέο τρόπο αφήγησης της πραγματικότητας, δίνοντας ταυτόχρονα πνοή σε έναν κινηματογράφο της ποίησης, της φαντασίας και του παραμυθιού.

Η ρετροσπεκτίβα θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 18 έως και τις 24 Νοεμβρίου 2013. Ηέναρξή της θα γίνει τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Θέατρο του ΙΜΚ στις 20:00, από τον κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφοΓιάννη Ζουμπουλάκη και τον Andrea Crozzoli, συνιδρυτή της Cinemazero, όπου και θα προβληθεί η ταινία "ROMA" με ελεύθερη είσοδο.

Αφιέρωμα στον εμβληματικό Φελίνι που έλεγε «Η σκηνοθεσία είναι σα να κάνω έρωτα» [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Παράλληλα, το διάστημα 13-24 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα λάβει χώρα και η έκθεση φωτογραφίας «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι», όπου σκιαγραφείται ο σκηνοθέτης την ώρα της δουλειάς του πάνω στο πλατό και πίσω από τις κουίντες μέσα από το φακό του δημοσιογράφου και φωτογράφου Gideon Bachmann, αφοσιωμένου φίλου του Φελίνι. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Φωτογραφικού Αρχείου Cinemazero Images του Pordenone. Η αθηναϊκή εκδοχή της έκθεσης «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» θα περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον δημοσιογράφο και φωτογράφο Gideon Bachmann στο πλατό της ταινίας "8 ½ του Φεντερίκο Φελίνι".

Αφιέρωμα στον εμβληματικό Φελίνι που έλεγε «Η σκηνοθεσία είναι σα να κάνω έρωτα» [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η έκθεση συμπληρώνεται από το ντοκιμαντέρ "L'ultima sequenza" (50') του Mario Sesti, ο οποίος ανασυνθέτει το ένα από τα δύο φινάλε που γύρισε ο Φελίνι για την ταινία «8 ½» (διαδραματίζεται στο πολυτελές βαγκόν-ρεστοράν ενός τρένου όπου συγκεντρώνονται όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας), το οποίο ο Φελίνι αντικατέστησε με το φινάλε του κυκλικού χορού.

Αφιέρωμα στον εμβληματικό Φελίνι που έλεγε «Η σκηνοθεσία είναι σα να κάνω έρωτα» [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ