Στουρνάρας: Ο άνθρωπος που σχεδιάζει νέες περικοπές και μειώσεις κάθε μήνα - iefimerida.gr

Στουρνάρας: Ο άνθρωπος που σχεδιάζει νέες περικοπές και μειώσεις κάθε μήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφού πρώτα η ίδια η Τρόικα με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά επέτρεψαν και επιδότησαν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έρχεται τώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να τις καταργήσει.
Διαρροές στο ΜΜΕ ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι έρχεται το τέλος των πρόωρων συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2014 ενώ στα περισσότερα ρεπορτάζ προαναγγέλθηκε μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.

Αυτό το συνεχές ράβε-ξήλωνε στα οικονομικά μέτρα που δεν διορθώνει τα χάλια του δημοσίου ούτε αυξάνει τα έσοδα του κράτους δείχνει να είναι η συνταγή Στουρνάρα.

Ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ από τις διαρροές Στουρνάρα

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
Οι διαρροές που αφορούν στην αύξηση ορίων ηλικίας και σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για μείωση συντάξεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δημιουργούν μάλιστα εύλογες απορίες για την σκοπιμότητά τους, όταν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο Πρωθυπουργός έχουν κάνει δηλώσεις περί του αντιθέτου.
Σημειώνεται ότι σήμερα η "Ελευθεροτυπία" σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρεται σε αύξηση ορίων ηλικίας και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενώ ο "Ελεύθερος Τύπος" αναδεικνύει το τέλος των πρόωρων συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2014. Επίσης, στα περισσότερα ρεπορτάζ προαναγγέλλεται μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.
Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο για την αποκατάσταση των εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν με δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα για παρέμβαση στις κύριες συντάξεις των "ευγενών ταμείων". Μετά από τηλεφωνήματα Σαμαρά-Βενιζέλου και οδηγία του πρωθυπουργού στο οικονομικό επιτελείο, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα ούτε στο ασφαλιστικό.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ εκφράζει απορία για τη σκοπιμότητα των σχετικών διαρροών, θυμίζοντας αυτό που και χθες είπε ο Ευ. Βενιζέλος στη συνέντευξη τύπου, ότι ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεσμεύουν την κυβερνητική πολιτική.

Συνεχείς αλλαγές που έχουν κουράσει και εξαντλήσει

Πάντως, άλλη δουλειά δεν δείχνουν να κάνουν στο υπουργείο Οικονομίας από το να μελετούν τρόπους για να χάσουν οι άνθρωποι τον ύπνο τους; Κάθε ημέρα διαρρέουν και ένα νέο σχέδιο περικοπών, απολύσεων, μειώσεων μισθών ή συντάξεων.

Το δραματικό είναι ότι το οικονομικό επιτελείο τα ρίχνει όλα στην τρόικα. Στην πραγματικότητα όμως δεν τους ζήτησε η τρόικα να κόψουν συντάξεις. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή του ΣΥΡΙΖΑ για περικοπές συντάξεων ο Ολι Ρεν απάντησε:


«Η ελληνική κυβέρνηση, προχώρησε πέρα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2012, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων του δημοσίου τομέα, ακόμη κι από αυτήν που η ίδια είχε προβλέψει με τη συναίνεση της τρόικας, στον προϋπολογισμό».
Αυτό απαντά, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν στον κ. Χουντή, ο οποίος στην ερώτησή του ζητούσε να μάθει για τα αποτελέσματα του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού του 2012 καθώς και για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία εσόδων και εξόδων ως το τέλος του 2012.
Στην απάντησή του, ο Όλι Ρεν, τονίζει ότι το ύψος των κονδυλίων που καταβλήθηκε για μισθούς και συντάξεις «ήταν χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, χάρη στον σημαντικό αντίκτυπο της νέας μισθολογικής κλίμακας και τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτούμενων».
Παράλληλα, ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι το 2012:
-«σημειώθηκε σημαντική υστέρηση στην εκτέλεση των κρατικών πρωτογενών ταμειακών δαπανών, ιδίως των λειτουργικών δαπανών και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων»
-«οι πληρωτέοι λογαριασμοί σε φαρμακεία και ιδιωτικούς υγειονομικούς φορείς έχουν αυξηθεί περίπου κατά 0,5% του ΑΕΠ»
-«Η τρέχουσα οικονομική ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2013, με το πραγματικό ΑΕΠ να υποχωρεί, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, κατά 4,2%. Το γεγονός αυτό θα έχει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης»

Αυτά τα οικονομικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2012 θα έπρεπε να κάνουν τον κ. Στουρνάρα να σκεφτεί από πού θα έπρεπε να είχαν γίνει περικοπές.


Στουρνάρας, ο «λαγός» της κυβέρνησης

Στην πραγματικότητα οι επιλογές για νέες περικοπές στις συντάξεις ή αύξηση στο «χαράτσι» ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Επειδή δεν θέλουν να κάνουν απολύσεις (ούτε επίορκων) στο Δημόσιο και δεν θέλουν να κλείσουν ζημιογόνες επιχειρήσεις (πολεμικές βιομηχανίες) επιβάλλουν μέτρα στους συνήθεις αδύναμους που δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν.

Και όταν η κυβέρνηση φτάνει σε αδιέξοδο και οι πιέσεις της Τρόικα επανέρχονται για πραγματικές περικοπές στο δημόσιο, αναλαμβάνει και πάλι ο κ. Στουρνάρας να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Διαρρέει τρία - τέσσερα απαράδεκτα σχέδια και η κυβέρνηση υιοθετεί στο τέλος ένα πιο ήπιο. Με μέτρα εναντίον των αδυνάτων, φυσικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ