fbpx «Κίτρινη» κάρτα από την Task Force για φοροδιαφυγή, Δημόσιο, επιχειρηματικότητα | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ

«Κίτρινη» κάρτα από την Task Force για φοροδιαφυγή, Δημόσιο, επιχειρηματικότητα

«Κίτρινη» κάρτα από την Task Force για φοροδιαφυγή
22|10|2013 | 15:09
«Κίτρινη» κάρτα από την Task Force για φοροδιαφυγή

Εύσημα για τη πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, απέδωσε κορυφαίο στέλεχος της Ομάδας Κρούσης, χωρίς να κρύψει όμως τον έντονο προβληματισμό του για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τα χαμηλά επίπεδα ρευστότητας, αλλά και τους δείκτες συνοχής όπως επηρεάζονται από τα εκρηκτικά επίπεδα ανεργίας και φτώχειας.

«Υπάρχει άνευ προηγουμένου πενία σε πολλά στρώματα της κοινωνίας» σημείωσε ο αξιωματούχος, συμπληρώνοντας με νόημα ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή έτσι ώστε να υποχωρήσει άμεσα η ανεργία σε ανεκτά επίπεδα. Στη πραγματικότητα (και) στη 5η Έκθεση της Ομάδας Κρούσης, επισημαίνεται ότι μέχρι να «ζεσταθεί» η μηχανή της οικονομίας, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου προκειμένου να περιοριστεί κυρίως η ανεργία στους νέους αλλά και τα ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων.

Πέρα από τον προβληματισμό, η Έκθεση έχει και τρεις κίτρινες κάρτες, για τομείς που πρέπει να «τρέξουν» ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις:

  1. Στήριξη για τη σωστή λειτουργία της φορολογικής διοίκησης: ο τομέας αυτός είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την παροχή δυνατότητας στις ελληνικές αρχές να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα όσο και για την επίτευξη δικαιότερης και περισσότερο ισότιμης κατανομής των φορολογικών βαρών. Θα παρασχεθεί τεχνική βοήθεια προκειμένου να ενταθούν οι έρευνες στον τομέα της φορολογικής απάτης και ο έλεγχος των εύπορων και των υψηλού εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και για να επιταχυνθεί η είσπραξη οφειλών κατά τους προσεχείς μήνες. Είναι ενδεικτικό, ότι ο αξιωματούχος της Ομάδας Κρούσης απέφυγε να απαντήσει στο εάν το 2014 θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
  2. Μεταρρύθμιση της κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης: πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος μεγάλα βήματα για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων και για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Αυτό απαιτεί παράλληλη πρόοδο σε όλους τους ακόλουθους τομείς: αποτελεσματικός διυπουργικός συντονισμός, οριστικοποίηση της αξιολόγησης των δημόσιων οργανισμών και εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών αποφάσεων που ελήφθησαν από το Κρατικό Συμβούλιο Μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξη στρατηγικής για την διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και δημιουργία αποτελεσματικών οριζόντιων υπηρεσιών στη Διοίκηση (ιδίως όσον αφορά τις υπηρεσίες υποστήριξης).
  3. Συμβολή στη δημιουργία υποστηρικτικού και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος: η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από ακμάζουσες εταιρείες με εύκολη πρόσβαση στη ρευστότητα και στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να διευκολύνουν τις υφιστάμενες και τις νέες εταιρείες στην αξιοποίηση νέων εμπορικών ευκαιριών μέσω επενδύσεων ή ανταγωνισμού, αίροντας τους φραγμούς που θέτουν οι κανονιστικές διατάξεις και οι πρακτικές της Δημόσιας Διοίκησης. Κατά τους προσεχείς μήνες η τεχνική βοήθεια που παρέχεται θα πρέπει να μεταφραστεί σε φιλόδοξη νομοθετική δράση για την άρση των κανονιστικών φραγμών στον ανταγωνισμό. Ένα χρόνο μετά την έγκριση του οδικού χάρτη για την προώθηση του εμπορίου από τις ελληνικές αρχές, επιβάλλεται να σημειωθεί επιπλέον πρόοδο ως προς την απλούστευση των εξαγωγικών διαδικασιών και την αναδιάρθρωση των τελωνειακών υπηρεσιών.
ΣΧΟΛΙΑ