Ποιες χώρες κινδυνεύουν από την ατμοσφαιρική μόλυνση: Στα κόκκινα η Ευρώπη [εικόνα]

Τις σοβαρές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας με ένα χάρτη που δημοσίευσε πρόσφατα και δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης σε μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Εν όψει του χειμώνα, όπου η ανάγκη για θέρμανση αναμένεται να αυξήσει κάθετα την καύση άνθρακα και συνεπώς την ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλο τον κόσμο, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (WHO) παρουσίασε τον συγκεκριμένο χάρτη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στον σύγχρονο κόσμο.

O χάρτης περιέχει τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της αστικής ρύπανσης του αέρα σε 1.100 πόλεις σε 91 χώρες. Η ποιότητα του αέρα εκπροσωπείται από την ετήσια μέση συγκέντρωση των λεπτών σωματιδίων (PM10 και PM2.5, δηλαδή σωματίδια μικρότερα από 10 ή 2,5 microns αντίστοιχα).

Οπως φαίνεται και στο χάρτη, η Βόρεια Αμερική βρίσκεται σε σχετικά καλό επίπεδο, αντίθετα η Ευρώπη δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά (ίσως επειδή το ντίζελ είναι πιο δημοφιλές ως πηγή καυσίμων), ενώ η Ασία και το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε πολύ κακό επίπεδο, με τις χειρότερες πόλεις να βρίσκονται στο Ιράν και το Πακιστάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ