Χτύπημα για τις υποκλοπές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -Πρόστιμα μέχρι 100 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα - iefimerida.gr

Χτύπημα για τις υποκλοπές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -Πρόστιμα μέχρι 100 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο σε ψηφοφορία του αποφάσισε αυστηρές ποινές σε όσους πραγματοποιούν υποκλοπές.

Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα της οποίας εισηγητές ήταν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας και ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων Γιαν Αλμπρεχτ και αποφάσισε τα ακόλουθα:

  • Ισχυρότερη προστασία, μεγάλα πρόστιμα μέχρι 100 εκ. ευρώ σε εταιρείες που προβαίνουν σε παραβιάσεις
  • Προστασία ατόμων που καταγγέλλουν παραβιάσεις (whistleblowing)
  • Ισχυρό μήνυμα στο Συμβούλιο να προχωρήσει τάχιστα στην διαμόρφωση της δικής του θέσης ώστε να ολοκληρωθεί η νομοθεσία
  • Εγγυήσεις για τη μεταφορά δεδομένων σε τρίτες χώρες
  • Το «δικαίωμα στη διαγραφή» δεδομένων από τους πολίτες που το επιθυμούν.

Πολύ σημαντικό γεγονός, είναι η πρόταση του κ. Δρούτσα για την ύπαρξη ειδικού όρου για την προστασία ατόμων που καταγγέλλουν παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων (whistleblowing). Η πρόταση έγινε με αφορμή το σκάνδαλο PRISM και τις αποκαλύψεις από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, των συστηματικών παρακολουθήσεων από αμερικανικές υπηρεσίες.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το νομοθετικό πακέτο με σημαντικές πλειοψηφίες και παράλληλα έδωσαν το «πράσινο φως» στους δύο εισηγητές να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Στόχος μας πάντοτε ήταν να ολοκληρώσουμε τη νομοθετική διαδικασία μέχρι το τέλος αυτής της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο κ. Δρούτσας, σε συνέντευξη Τύπου των δύο ευρωβουλευτών, στο Στρασβούργο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ