The Economist: Οσοι ξέρουν από Ελλάδα, γνωρίζουν τουλάχιστον έναν άνθρωπο που πέθανε λόγω οικονομικής απόγνωσης

Για την ραγδαία εξάπλωση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα γράφει το βρετανικό περιοδικό The Economist, το οποίο επισημαίνει πως «υπάρχει σταθερή αύξηση σε μια χώρα όπου παλαιότερα ο αριθμός αυτός ήταν πολύ χαμηλός».

Σε δημοσίευμα του, ο Economist τονίζει πως «οι επίσημες στατιστικές είναι αρκετά άσχημες, ωστόσο σχεδόν σίγουρα υποβαθμίζουν το φαινόμενο» και παραθέτει τα στοιχεία της ΜΚΟ «Κλίμακα» για τις αυτοκτονίες του 2010 και του 2011 όπου σημειώνεται μεγάλη αύξηση, καθώς από τους 336 άνδρες και 41 γυναίκες το 2010, ο αριθμός αυξήθηκε σε 393 άνδρες και 84 γυναίκες. Η «Κλίμακα» σύμφωνα με τον Economist, επισημαίνει πως «οι σοβαρές περιπτώσεις αυτοκτονιών ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα είναι 15 με 20 φορές πιο συχνές από όσες καταγράφονται».

«Ολοι ξέρουν από έναν Ελληνα του οποίου ο θάνατος προκλήθηκε από οικονομικά προβλήματα»

Στη συνέχεια, το περιοδικό αναφέρεται και σε μια ακόμη πιο δραματική πτυχή της οικονομικής απόγνωσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και τονίζει πως «όποιος ξέρει καλά την Ελλάδα, σίγουρα μπορεί να σκεφτεί για τουλάχιστον έναν άνθρωπο του οποίου ο θάνατος προήλθε ξεκάθαρα ή κατά ένα τμήμα, από την οικονομική απόγνωση».

Γιατί οι αρχές κοροϊδεύουν την κοινωνία για τον αριθμό των αυτοκτονιών

Παράλληλα, ο Economist επισημαίνει πως «ένας λόγος για τον οποίο οι επίσημοι ρυθμοί αυτοκτονίας είναι παραπλανητικά χαμηλοί, είναι το κοινωνικό και πνευματικό στίγμα το οποίο συνοδεύει την πράξη» και αναφέρεται στην καταδίκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αυτοχειρία.

Τι λέει για τον Ιερώνυμο

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρεται και στις δηλώσεις του Ιερώνυμου σχετικά με τις αυτοκτονίες, τονίζοντας πως «αυτά που είπε δεν είναι εύκολα για κάποιον Ορθόδοξο ιερωμένο, θυμίζουν μερικές από τις πιο ανθρωπιστικές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου».

Κλείνοντας, ο Economist αν και διαφωνεί με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου σχετικά με την αυτοκτονία, τον επαινεί εκ νέου καθώς σημειώνει πως «όταν οι Ελληνες κληρικοί μπαίνουν στα πρωτοσέλιδα, είναι συνήθως για κατηγορίες: Για εσωτερικές διαμάχες στην εκκλησία ή για οικονομικά σκάνδαλα. Προς τιμήν του, ο Ιερώνυμος έχει αποφύγει αυτές τις παγίδες. Και είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε μαζί του, η τελευταία του παρέμβαση (για τις αυτοκτονίες) θα γίνει δεκτή με σεβασμό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ