Eλλάδα και Ιταλία χτίζουν ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης - iefimerida.gr

Eλλάδα και Ιταλία χτίζουν ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Οκτωβρίου θα θέσουν το μείζον θέμα της παράνομης μετανάστευσης Ελλάδα και Ιταλία όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα στις κοινές του δηλώσεις με τον Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή τους στη Ρώμη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» την ανάληψη «κοινής δράσης με την Ιταλία» ενόψει και των προεδριών των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, ώστε όπως είπε, να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη.

Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε και τη διμερή συνεργασία, προκειμένου η Ενωση να προχωρήσει στην μεταβολή της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Επιδίωξη των δυο χωρών είναι η συγκρότηση ενιαίου μετώπου του νότου για το μεταναστευτικό, εν όψει τόσο της επόμενης Συνόδου Κορυφής (24-25/10), αλλά και της ανάληψης της προεδρίας στην Ε.Ε. κατά το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στόχος τους είναι να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου συγκεκριμένη παράγραφος αλλά και πρόβλεψη για αύξηση των κονδυλίων που αφορούν στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ζητούν επίσης, ο χειρισμός του όλου θέματος να είναι κοινός από όλα τα κράτη - μέλη , λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι χώρες της Μεσογείου.

Eλλάδα και Ιταλία χτίζουν ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης | iefimerida.gr 0

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι βρίσκεται πλέον σε τροχιά επανεκκίνησης, για να επαναλάβει ότι «κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, αναφερόμενος στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης υπό το βάρος των τελευταίων πολύνεκρων ναυαγίων στα ανοιχτά των ιταλικών ακτών και του κύματος μεταναστών που έφθασε στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες, σημείωσε ότι κύρια ζητούμενα είναι η ενίσχυση της δύναμης Frontex για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, η ενεργοποίηση του προγράμματος EuroSur κ.α.. Παράλληλα, όπως είπε, στις 2 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum, με την έναρξη του προγράμματος EuroSur.

Σύμφωνα επίσης με τον Ιταλό πρωθυπουργό, κεντρικό θέμα θα είναι και η επανεξέταση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Τέλος, ο κ. Λέτα αναγνώρισε τις «σημαντικές προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς» στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ