Ζανιάς της ΕΤΕ : Δεν μπορούμε άλλο να δίνουμε χρήματα για «κόκκινα» δάνεια - iefimerida.gr

Ζανιάς της ΕΤΕ : Δεν μπορούμε άλλο να δίνουμε χρήματα για «κόκκινα» δάνεια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν μπορούμε να δώσουμε δάνεια όπου δεν υπάρχει βιωσιμότητα. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε και άλλα κόκκινα δάνεια». Με τη φράση αυτή απάντησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (και της ΕΤΕ) Γιώργος Ζανιάς στα παράπονα επιχειρήσεων και φορεών για το κόστος δανεισμού και τη σφιχτή πολιτική των τραπεζών στη χορήγηση δανείων.

«Ο Δημοσθένης έλεγε "δει δη χρημάτων". Προφανώς όλοι θέλουν χρήματα. Το θέμα είναι το εξής: Εάν όλοι εμείς ως καταθέτες θα δίναμε σε όλους αυτούς που ζητούσαν δάνεια. Διότι οι Τράπεζες, τα δάνεια που δίνουν, είναι οι καταθέσεις των πολιτών, συνεπώς θα πρέπει να προσέχουμε», τόνισε ο κ. Ζανιάς σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ζανιάς της ΕΤΕ : Δεν μπορούμε άλλο να δίνουμε χρήματα για «κόκκινα» δάνεια | iefimerida.gr 0

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν να τεθούν μετρήσιμοι στόχοι σχετικά με την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως αναγκαία προϋπόθεση για να επανέλθει η ρευστότητα, είναι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η αντιπολίτευση να δείξει υπευθυνότητα και η τρόικα να δείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της» -αφήνοντας αιχμή κατά των δανειστών για το θέμα της σχετικής ρύθμισης- και ταυτόχρονα οι τράπεζες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η μέθοδος που έχουμε διαλέξει, επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, είναι πολύ συγκεκριμένη: μηνιαία στοχοθεσία», με την Ένωση Τραπεζών και κάθε Τράπεζα χωριστά, να έχουν δεσμευτεί -όπως είπε- για συγκεκριμένα ποσά συμβάσεων για κάθε επιμέρους πρόγραμμα το οποίο αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στόχος, τόνισε, να πάμε σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Το υπουργείο παρακολουθεί πώς εξελίσσονται τα προγράμματα, ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, δεν έχει αυταπάτες ότι με την εκταμίευση των χρημάτων που αφορούν στα προγράμματά του, ως δια μαγείας θα λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητος.

Ο κ. Ζανιάς αναγνώρισε πως είναι πολύ λίγες οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα των ενήμερων δανειοληπτών. «Είναι λιγότερες από 1.000», είπε και το απέδωσε και στο γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις 800.000 δανείων. Παραδέχθηκε επίσης, ότι σημαντικό ποσοστό των ρυθμιζόμενων δανείων ξανακοκκινίζει.

Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς όπως αναφέρθηκε, τραπεζικοί κύκλοι τάσσονται υπέρ μιας κλιμακωτής λύσης.

Φωτογραφίες fosphotos

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ