Σοκαρισμένοι από τις υποκλοπές των Aμερικανών δηλώνουν οι Γάλλοι και ζητούν εξηγήσεις από τον Ομπάμα - iefimerida.gr

Σοκαρισμένοι από τις υποκλοπές των Aμερικανών δηλώνουν οι Γάλλοι και ζητούν εξηγήσεις από τον Ομπάμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκαρισμένος από το εύρος των αμερικανικών παρακολούθησεων στη Γαλλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Μαρκ Ερό, καλώντας τις ΗΠΑ να δώσουν εξηγήσεις για τις πρακτικές αυτές που χρησιμοποιούν.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος (...). Είναι απίθανο μια χώρα σύμμαχος, όπως οι ΗΠΑ, να μπορεί σε τέτοιο σημείο να κατασκοπεύει ιδιωτικές επικοινωνίες που δεν έχουν καμιά στρατηγική δικαιολογία, καμιά δικαιολογία εθνικής άμυνας», δήλωσε φανερά ενοχλημένος ο Γάλλος πρωθυπουργός Ερό και ζήτησε από τις ΗΠΑ «να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι πρακτικές αυτές και κυρίως να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις διαφάνειας ώστε (οι πρακτικές αυτές) να πάρουν τέλος».

«Πρόκειται», τόνισε, «για την ίδια τη βάση της εμπιστοσύνης ανάμεσά μας», ενώ ερωτηθείς αν θα πρέπει να απευθυνθεί στον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα, ο κ. Ερό απάντησε: «Αφήνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη φροντίδα να λάβει τα μέτρα που επιβάλλονται, αλλά είναι πρόδηλο ότι επιβάλλονται πρωτοβουλίες και θα αναληφθούν».

Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε ότι καλέσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχε πραγματοποιήσει 70,3 εκατ. υποκλοπές τηλεφωνικών δεδομένων Γάλλων σε μια περίοδο 30 ημερών, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ