Το «σύνδρομο της αγαμίας» κλονίζει την Ιαπωνία -Oι νέοι κάτω των 40 ετών δεν πιστεύουν στο σεξ - iefimerida.gr

Το «σύνδρομο της αγαμίας» κλονίζει την Ιαπωνία -Oι νέοι κάτω των 40 ετών δεν πιστεύουν στο σεξ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ai Aoyama είναι σύμβουλος σεξ και σχέσεων και εργάζεται στο τριώροφο σπίτι της, σε ένα στενό δρόμο στην πόλη του Τόκιο. Το όνομά της σημαίνει «αγάπη» στα ιαπωνικά, και είναι κάτι σαν αναμνηστικό από τις προηγούμενες ημέρες της ως επαγγελματίας «σκλάβα του σεξ». Τότε, πριν από περίπου 15 χρόνια, ήταν η Βασίλισσα Ai, ή βασίλισσα «αγάπη», και έκανε «όλα τα συνηθισμένα πράγματα», όπως το να δένει τους πελάτες της με δερμάτινα λουριά ή να στάζει ζεστό κερί στις θηλές τους.

Και όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Ιάπωνες κάτω των 40 ετών φαίνεται ότι έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τις συμβατικές σχέσεις. Εκατομμύρια μάλιστα νεαροί, δεν βγαίνουν ούτε ραντεβού και ολοένα και περισσότεροι δεν ασχολούνται καθόλου με το σεξ.Η δουλειά της τώρα, όπως εκμυστηρεύεται στην guardian, κρύβει μεγαλύτερη πρόκληση.
Η 52χρονη Aoyama προσπαθεί να βρει μια λύση σε αυτό που οι Ιάπωνες αποκαλούν sekkusu shinai shokogun ή το «σύνδρομο της αγαμίας».

Για την κυβέρνηση της χώρας τους, το «σύνδρομο της αγαμίας» είναι ένα μέρος μιας επικείμενης εθνικής καταστροφής. Η Ιαπωνία έχει ήδη ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο καθώς ο πληθυσμός της των 126 εκατομμυρίων, συρρικνώνεται σημαντικά την τελευταία δεκαετία και αναμένεται να βυθιστεί εκ νέου κατά ένα τρίτο μέχρι το 2060. Η Aoyama πιστεύει ότι η χώρα αντιμετωπίζει «μια φυγή από την ανθρώπινη οικειότητα» - και αυτό είναι εν μέρει λάθος της κυβέρνησης.

Η πινακίδα έξω από το κτίριο όπου εργάζεται η 52χρονη γράφει « Κλινική» όπου ενθαρρύνει τους πελάτες της, όπως λέει, να σταματήσουν να απολογούνται για τη φυσική τους ύπαρξη.

Ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν τη μοναξιά σοκάρει. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2011, το 61% των άγαμων ανδρών και το 49% των γυναικών ηλικίας 18-34 δεν είχαν ποτέ κανένα είδος ρομαντικής σχέσης. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 30 ετών δεν έχει βγει ποτέ ραντεβού. Παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει, εδώ και αρκετό καιρό ένας ρεαλιστικός διαχωρισμός ανάμεσα στην αγάπη και το σεξ στην Ιαπωνία - μια χώρα ως επί το πλείστον χωρίς θρησκευτικά ήθη – το σεξ βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

Σύμφωνα με ένα νεώτερο γκάλοπ, νωρίτερα αυτό το χρόνο, αποκάλυψε ότι το 45% των γυναικών ηλικίας 16-24 ετών «δεν ενδιαφέρονται ή περιφρονούν τη σεξουαλική επαφή» ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο των ανδρών αισθάνθηκε το ίδιο. Πολλοί άνθρωποι που αναζητούν τη θεραπεία της Aoyama, βρίσκονται σε σύγχυση. «Κάποιοι θέλουν ένα σύντροφο, μερικοί προτιμούν να είναι μόνοι τους, αλλά ελάχιστοι αναζητούν την αγάπη μέσα από το γάμο».
«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πού να στραφούν«, λέει «Έρχονται σε μένα επειδή πιστεύουν ότι, με το να θέλουν κάτι διαφορετικό από το παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας, κάτι δεν πάει καλά μαζί τους».

Οι νέοι της Ιαπωνίας δεν πολλαπλασιάζονται, όπως έκαναν οι μεταπολεμική γενιές. Η χώρα διανύει μεγάλες κοινωνικές μεταβάσεις μετά από 20 χρόνια οικονομικής στασιμότητας. Μάχεται επίσης και τις επιδράσεις από την πυρηνική καταστροφή, τις πληγές από το τσουνάμι του 2011 και τη ραδιενεργή κατάρρευση. Δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής. «Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μου λένε ότι δεν βλέπουν το "σημείο" της αγάπης. Δεν πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει πουθενά», λέει ο Aoyama. «Οι σχέσεις έχουν γίνει πάρα πολύ σκληρές...», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ