Financial Times: Η Κομισόν θέλει να γίνει «κούρεμα» σε μικρομολογιούχους και σε βιώσιμες τράπεζες - iefimerida.gr

Financial Times: Η Κομισόν θέλει να γίνει «κούρεμα» σε μικρομολογιούχους και σε βιώσιμες τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στη θέση ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προχωρούν σε «κούρεμα» των ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης που έχουν εκδώσει πριν λάβουν κρατική βοήθεια, αγνοώντας το αίτημα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να εξαιρεθούν από τη διαδικασία αυτή οι βιώσιμες τράπεζες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σε άρθρο τους, οι FT τονίζουν ότι ο κ. Ντράγκι είχε ζητήσει τον Ιούλιο με επιστολή του από τον Επίτροπο της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών, όταν αυτές έχουν τα ελάχιστα υποχρεωτικά κεφάλαια, αλλά τους ζητηθεί να τα αυξήσουν στο πλαίσιο των ασκήσεων αντοχής που αναμένεται να γίνουν το επόμενο έτος. Η επιστολή εστάλη πριν από την έναρξη εφαρμογής την 1η Αυγούστου 2013 των αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ για τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις τράπεζες, οι οποίοι προβλέπουν το «κούρεμα» των ομολογιούχων χαμηλής διαβάθμισης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε σε άτυπη εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, ακόμη και για τις τράπεζες που καλύπτουν το ελάχιστο υποχρεωτικό ύψος κεφαλαίων, «το χρέος χαμηλής διαβάθμισης πρέπει να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο πριν χορηγηθεί κρατική βοήθεια», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο κ. Αλμούνια τόνισε ωστόσο, ότι όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να προκαλείται πλήγμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σε μία κίνηση κατανόησης των ανησυχιών του κ. Ντράγκι, η Κομισιόν τόνισε ότι προβλέπεται η δυνατότητα εξαιρέσεων «όταν η εφαρμογή του κουρέματος των ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης ή της μετατροπής τους θα οδηγούσε σε δυσανάλογα αποτελέσματα ή θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Αυτό ισχύει, ειδικότερα, όταν η τράπεζα έχει ήδη αντλήσει κεφάλαια και η κρατική στήριξη είναι ελάχιστη σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό της.

Ο κ. Ντράγκι, σημείωσε στην επιστολή του ότι «η αδικαιολόγητα αυστηρή» εφαρμογή της οδηγίας «μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης που σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε». Ο κ. Ντράγκι τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» όταν μία τράπεζα είναι προβληματική, αλλά όχι όταν πρόκειται για μία τράπεζα που έχει τα ελάχιστα αναγκαία κεφάλαια για τη λειτουργία της. Στη δεύτερη περίπτωση, ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι το κούρεμα θα επηρέαζε αρνητικά τις αγορές τραπεζικών ομολόγων και θα μπορούσε να θεωρηθεί «δυσανάλογη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ