Τιμητική διάκριση στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας από την Εκκλησία της Αγγλίας - iefimerida.gr

Τιμητική διάκριση στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας από την Εκκλησία της Αγγλίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο "Σταυρός του Lambeth", μια εξαιρετική διάκριση προς ξένους εκκλησιαστικούς ηγέτες, απονεμήθηκε πρόσφατα στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο από τον Δρα Ρόουαν Γουίλιαμς, Αρχιεπίσκοπο του Κάντμπουρι και μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων.

"Καθώς ατενίζω τον Σταυρό του Lambeth αναλογίζομαι τους στίχους του νομπελίστα ποιητή T. S. Elliot: 'Πού είσαι σοφία, που σε χάσαμε στη γνώση; Και πού είσαι γνώση, που σε χάσαμε στην πληροφόρηση;' Υπάρχει πάρα πολλή πληροφόρηση σχετικά με τον Σταυρό. Ακόμη περισσότερο, θεολογική γνώση. Αλλά εκείνο το οποίο ζητείται από τον καθένα μας είναι να προσεγγίσουμε και να οικειοποιηθούμε τη 'σοφία του Σταυρού', τη σοφία που αναφέρεται στη λύτρωση του ανθρωπίνου γένους και στηρίζεται στην ευγνωμοσύνη για το άπειρο έλεος του Θεού, στην αγάπη, την αυτοθυσία και στην αδιάκοπη προσφορά", ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, λαμβάνοντας την τιμητική αυτή διάκριση.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Κάντμπουρι, προλογίζοντας την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στη γενική σύνοδο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του κ. Αναστασίου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: "Η αναβίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία οφείλεται τα μέγιστα σ' έναν ηγέτη του οποίου οι πνευματικές και διανοητικές ικανότητες, η δύναμη της προσωπικότητάς του, η ταπεινότητα και η αγιότητά του, υπήρξαν για πολλούς φάρος στην Ευρώπη της εποχής μας".

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αναφέρθηκε στη μετάδοση του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο και τη συγκρότηση μιας τοπικής Εκκλησίας, σημειώνοντας:

"Όταν αναφερόμαστε στη μετάδοση του Ευαγγελίου, η σκέψη μου πηγαίνει στις δύο λίμνες της Παλαιστίνης: τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και τη Νεκρά Θάλασσα. Αυτές οι δύο λίμνες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και μία βασική διαφορά. Και οι δύο δέχονται ύδατα από τον ποταμό Ιορδάνη. Η πρώτη, η Θάλασσα της Γαλιλαίας δέχεται το νερό και το προσφέρει για να αρδεύονται οι νότιες περιοχές. Η δεύτερη, η Νεκρά Θάλασσα, δέχεται το νερό, αλλά το κρατά για τον εαυτό της. Στην πρώτη, η ζωή σφύζει μέσα στο νερό και στις όχθες της. Στη δεύτερη δεν υπάρχει ίχνος ζωής. Και γνωρίζουμε ότι ο Κύριός μας δεν είχε καμία σχέση με τη Νεκρά Θάλασσα. Άρχισε τη δημόσια αποστολή του και επιτέλεσε πολλά από τα θαύματά του στη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Εμείς οι Χριστιανοί έχουμε το προνόμιο να προσλαμβάνουμε διαρκώς το ζων ύδωρ του πνευματικού Ιορδάνη. Δεχόμαστε αφειδώς άφθονα πνευματικά και υλικά αγαθά. Εάν τα κρατήσουμε μόνον για τον εαυτό μας, θα τα χάσουμε. Η Νεκρά Θάλασσα παραμένει το σύμβολο του να δέχεται κανείς δωρεές και να τις κρατά για τον εαυτό του. Εάν μοιραζόμαστε θα ομοιάζουμε με τη σφύζουσα από ζωή Θάλασσα της Γαλιλαίας. Το να προσλαμβάνει κανείς και να μοιράζεται είναι το μυστικό για να έχει ζωή. Τη Ζωή!".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ