Πέθανε η χήρα του Τίτο – Hταν σε κατ' οίκον περιορισμό τα τελευταία 33 χρόνια - iefimerida.gr

Πέθανε η χήρα του Τίτο – Hταν σε κατ' οίκον περιορισμό τα τελευταία 33 χρόνια

Πέθανε η χήρα του Τίτο – Hταν σε κατ' οίκον περιορισμό τα τελευταία 23 χρόνια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γυναίκα, που ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό από το 1980, νοσηλευόταν από τις 23 Αυγούστου στην εντατική καθώς είχε προσβληθεί από βαριάς μορφής σηψαιμία εξαιτίας της μακροχρόνιας παραμονής της στο κρεβάτι.Την τελευταία της πνοή, στα 88 της χρόνια, άφησε σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου η Γιοβάνκα Μπροζ, χήρα του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο.

Η Γιοβάνκα Μπροζ υπήρξε μέλος της νεολαίας του Κομουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας από τα 17 της και με την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου εντάχθηκε στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα μετέχοντας σε πολλές μάχες στην νοτιοδυτική Κροατία και τη δυτική Βοσνία. Διακρίθηκε για τη μαχητικότητα και το θάρρος της και παρασημοφορήθηκε μετά το τέλος του πολέμου.

Γνώρισε τον Γιόσιπ Μπροζ- Τίτο το Μάιο του 1944, κατά τη διάρκεια ευρείας επίθεσης των Γερμανών στην πόλη Ντρβαρ, με στόχο τη σύλληψη των ηγετών του Κομουνιστικού Κόμματος. Μεταξύ τους δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερη σχέση, καθώς ο Τίτο τότε ήταν ερωτευμένος με τη γραμματέα του Νταβοριάνκα Παούνοβιτς.

Μετά όμως από την απελευθέρωση Γιόβανκα, άγνωστο πως, βρέθηκε στο πλευρό του Τίτο ως νοσοκόμα- βοηθός και μετά από το θάνατο της Νταβοριάνκα Παούνοβιτς το 1946 έγινε γραμματέας του και αναπτύχθηκε μεταξύ τους ερωτική σχέση, κάτι που αποκαλύφθηκε έπειτα από πέντε χρόνια, όταν ο Τίτο αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας. Τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκαν σε στενό φιλικό περιβάλλον χωρίς να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός.

Η Γιόβανκα έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για παρέμβαση σε πολιτικά ζητήματα αλλά και ότι επηρέαζε τον ηλικιωμένο πλέον ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του την είχαν κατηγορήσει και για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Τίτο ο οποίος άρχισε να επηρεάζεται και από το 1970 ο γάμος άρχισε να καταρρέει, ενώ το 1974 με εντολή του Τίτο συστάθηκε επιτροπή εντός του Κομουνιστικού Κόμματος για να εξεταστεί «η υπόθεση της συντρόφισσας Γιόβανκα».

Οι κατηγορίες που κλήθηκε να εξετάσει η επιτροπή ήταν: Κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης, αποκάλυψη κρατικών μυστικών σε ξένη χώρα, συνωμοσία με Σέρβους στρατηγούς για την ανατροπή τής στρατιωτικής ηγεσίας, σχεδιασμός πραξικοπήματος με στόχο την περιθωριοποίηση του στρατάρχη Τίτο. Η επιτροπή δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες αυτέ. Παρ΄ όλα αυτά η Γιόβανκα απομονώθηκε ενώ και ο Τίτο το 1975 την εγκατέλειψε και μετακόμισε σε άλλη κατοικία.

Πολύ αργότερα αποδείχθηκε ότι όλες οι κατηγορίες κατά της Γιόβανκα Μπροζ ήταν κατασκευασμένες. Μετά τον θάνατο του Τίτο το 1980 η Γιόβανκα Μπροζ τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό για περισσότερα από είκοσι χρόνια, ενώ αργότερα επέλεξε να απομονωθεί αποφεύγοντας κάθε δημόσια εμφάνιση. Ζούσε με μία μικρή σύνταξη κάτω από άθλιες συνθήκες σε μία βίλα όπου δεν υπήρχε θέρμανση και η οροφή έσταζε νερό όταν έβρεχε. Το 2006 η σερβική κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε για πρώτη φορά για τη χήρα του Τίτο και έκανε κάποιες επιδιορθώσεις στην κατοικία της. Το 2009 της δόθηκε η σερβική υπηκοότητα και έλαβε για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια ταυτότητα και διαβατήριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ