Μετωπική με Τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014 – Σηκώνει το γάντι το Μαξίμου - iefimerida.gr

Μετωπική με Τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014 – Σηκώνει το γάντι το Μαξίμου

Μετωπική με Τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014 – Σηκώνει το γάντι το Μαξίμου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ετοιμη να σηκώσει το γάντι που πέταξε η Τρόικα, εμφανίζεται η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε περιθώριο λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, πόσο μάλλον για το 2014.

Η κόντρα ξεκινά από το δημοσιονομικό «κενό» του 2014, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ αλλά σύμφωνα με τη Τρόικα είναι τουλάχιστον 2 δισ ευρώ. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι ακόμα και αυτό το «κενό» των 700 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να μην υπάρχει πια, δείχνοντας προς τη μεριά των εσόδων όπου η τάση έχει αντιστραφεί.

Ακόμα και στην περίπτωση που χρειαστούν, πάντως, μέτρα για τη κάλυψη «κενού», η λύση αναζητείται σε διαρθρωτικού τύπου παρεμβάσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Υγεία και πάνω από όλα στη Φορολογική Διοίκηση, από την οποία αναμένονται απτά αποτελέσματα στο πεδίο της φοροδιαφυγής.

Ακόμα και το «κενό» των περίπου 250 εκατ. ευρώ που προκύπτει λογιστικά από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (η βεβαίωση φόρων θα περιοριστεί στα 3,5 δισ ευρώ), θα καλυφθεί από την αναβολή των παρεμβάσεων στο φόρο μεταβίβασης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν θα συμπεριληφθεί πρόβλεψη ούτε για κατάργηση ούτε για μείωση του σχετικού φόρου.

Διάσταση απόψεων υπάρχει και για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015- 2016, που σύμφωνα με τη Τρόικα είναι περίπου 4 δισ. ευρώ αλλά και για το χρηματοδοτικό «κενό» 2014- 2015 που υπολογίζεται από τη Τρόικα στα περίπου 11 δισ ευρώ. Σε αυτό το πεδίο, η Αθήνα επισημαίνει ότι οι δρομολογημένες αποφάσεις για το Χρέος θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα που υπάρχει σήμερα και ως εκ τούτου, οι αποφάσεις δεν μπορούν να μην λάβουν υπόψιν αυτή τη παράμετρο.

Αγεφύρωτο παραμένει, επίσης, το χάσμα απόψεων για τη τύχη των αμυντικών βιομηχανιών, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί την αναδιάρθρωση αναδιάρθρωση τους εν λειτουργία, αλλά η Τρόικα επιμένει στο ότι δεν είναι βιώσιμες και ζητά να μπει «λουκέτο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ