Μπρα ντε φερ Μαξίμου με Τρόικα με φόντο ΕΑΣ και διαθεσιμότητα - iefimerida.gr

Μπρα ντε φερ Μαξίμου με Τρόικα με φόντο ΕΑΣ και διαθεσιμότητα

Μπρα ντε φερ Μαξίμου με Τρόικα: Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και τι θα γίν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αποδοχή από πλευράς Τρόικα των προτάσεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται πως είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης με φόντο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η κυβέρνηση να πιέσει την Τρόικα κυρίως να αποδεχτεί να περιληφθούν στο στόχο των απολύσεων όσοι αποχωρήσουν από τις τρεις εταιρείες των αμυντικών συστημάτων και πολύ περισσότερο οι συμβασιούχοι.

Οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ εμφανίζονται σε πρώτη φάση σχεδόν αδιάφοροι προς αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο, οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον γίνουν δεκτές από την Τρόικα αναμένεται να λύσουν τα χέρια της κυβέρνησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, το Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να αναζητήσουν περί τους 1000 – 1500 υπαλλήλους προκειμένου να τους απολύσουν μέχρι τα τέλη του έτους.

Υπενθυμίζεται, ότι για το τρέχον έτος προβλέπονται 4.000 απολύσεις (και αντίστοιχες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού). Εξ αυτών έχουν πραγματοποιηθεί 2.660 απολύσεις από την ΕΡΤ (σ.σ. παραμένει άγνωστο αν θα προσμετρηθούν όλες καθώς σημαντικός αριθμός θα επαναπροσληφθεί στη νέα δημόσια τηλεόραση) ενώ, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη σύσκεψη του Μαξίμου, περίπου 400 – 500 θα είναι οι επίορκοι που θα απομακρυνθούν. Στην περίπτωση, συνεπώς, που η τρόικα δεν αποδεχτεί το ελληνικό αίτημα να προσμετρηθούν οι συμβασιούχοι και οι αποχωρούντες από ΕΛΒΟ-ΕΑΣ και ΠΥΡΚΑΛ, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να στραφεί εξ ανάγκης στους οργανισμούς και τις εταιρείες του Δημοσίου (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου), που είναι και τα μόνα από τα οποία μπορούν να γίνουν απολύσεις.

Νέο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων - Ποιοι θα μπουν στη λίστα

Το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας τέθηκε επί τάπητος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Αν και έχει ζητηθεί παράταση 2-3 μηνών από την Τρόικα, η οποία έδειξε ουδέτερη στάση στο αίτημα αλλά ακόμη δεν έχει απαντήσει, η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη «φουρνιά» διαθεσιμότητας που αφορά 12.500 υπαλλήλους.

Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για παράταση, τότε το μέτρο θα πρέπει αν έχει εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, «θα προέλθει από τις μεταρρυθμιστικές δράσεις των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και συγκεκριμένα από τους ΟΤΑ».

Κατά τη συνεδρίαση έγινε αναλυτική συζήτηση για την τελευταία περίπτωση, καθώς στους ΟΤΑ θα υπάρξει και ενδοδημοτική κινητικότητα, με μετακινήσεις από υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε άλλες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως έχει προτείνει και η ΚΕΔΕ.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν πως η ενδοδημοτική κινητικότητα δίνει και το στίγμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο Δημόσιο, καθώς και την επιβεβαίωση των όσων έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης ότι κινητικότητα δεν σημαίνει απολύσεις.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης τέθηκε επί τάπητος και η εκκρεμότητα που υπάρχει με τους 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, με τους οποίους θα ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας. Ηδη είναι σε εξέλιξη η απογραφή των υπαλλήλων, με τη σχετική προθεσμία να λήγει την ερχόμενη Τρίτη.

Πάντως, πηγές από το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης φρόντισαν να στείλουν το μήνυμα πως «μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες», τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ