Το Ιδρυμα Ωνάση μιλά για τις κραυγές και τους ψιθύρους μετά την επέλαση Καβάφη στην πόλη: O στίχος για τη βία και μία είδηση - iefimerida.gr

Το Ιδρυμα Ωνάση μιλά για τις κραυγές και τους ψιθύρους μετά την επέλαση Καβάφη στην πόλη: O στίχος για τη βία και μία είδηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την Τρίτη οι δρόμοι της Αθήνας και το μετρό «μιλούν» με λόγια του Κωνσταντίνου Καβάφη, στο πλαίσιο καμπάνιας του Ιδρύματος Ωνάση που απέκτησε το Αρχείο Κ.Π.Καβάφη (λίγο πριν το εξαγοράσει εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού) με στόχο τη διάδοση και κοινωνικοποίηση του έργου του μεγάλου Αλεξανδρινού. Μετά το αρχικό κύμα ενθουσιασμού ακολούθησαν τα trols που «πειραματίστηκαν» με την εικόνα και τη δύναμη του ποιητή. αλλά και πολιτικές αιχμές με αφορμή την τον στίχο «είν' επικίνδυνον πράγμα η βία».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η συζήτηση πήρε μεγάλες διαστάσεις, εστιάζοντας στο γεγονός ότι αναγράφονται στα μέσα μεταφοράς στίχοι του ποιητή αποκομμένοι από το υπόλοιπο ποίημα. Εγινε λόγος για αποσπασματικότητα, ακόμη και για μονταζιέρα ενώ κάποιοι είδαν αναφορές στο κυρίαρχο θέμα της βίας με τις πολιτικές διαστάσεις που μας απασχολούν αυτή την εποχή. Το Ιδρυμα Ωνάση σπεύδει να δώσει διευκρινήσεις, να αποσαφηνίσει και να βγάλει και μια ακόμα είδηση με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το Αρχείο Κ. Π. Καβάφη με σκοπό όχι μόνον την προστασία του υλικού που το αποτελεί, αλλά κυρίως τη διάδοση του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή μέσα από κινήσεις εξωστρέφειας.

Οι στίχοι που επελέγησαν για την καμπάνια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στόχο είχαν την πρόκληση της περιέργειας και του προβληματισμού εκείνων που δεν γνωρίζουν ήδη το έργο του. Στόχος επίσης, ήταν το να ξεκινήσει μία ευρεία συζήτηση γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η ποίηση μπορεί να συνομιλήσει με τον πολίτη στο περιβάλλον της καθημερινότητάς του, γεγονός το οποίο συνέβη με απίστευτη δυναμική και δημιουργικότητα, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα ως προς το στίχο «είν' επικίνδυνον πράγμα η βία», κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν. Σε καιρούς έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, κατά τους οποίους λέξεις και φράσεις αποκτούν διαστάσεις διαφορετικές από εκείνες που θα είχαν σε άλλες χρονικές στιγμές, ακόμη και η πρόθεση χρήσης ενός στίχου μπορεί να παρερμηνευθεί.

Θεωρώντας, όμως, ότι ο διάλογος και η συζήτηση έχουν νόημα πάντοτε, ο συγκεκριμένος στίχος, θα συμπληρωθεί όπου έχει αναρτηθεί ως εξής:

«Να μη βιαζόμεθα· είν' επικίνδυνον πράγμα η βία».

Στις 29 Οκτωβρίου πρόκειται να ανακοινωθούν οι δράσεις του Αρχείου για το 2013-2014, ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Τι συμβαίνει όταν ο Καβάφης μπαίνει στο μετρό», την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου.»

Εν αναμονή του άκρως ενδιαφέροντος συνεδρίου λοιπόν με τίτλο Τι συμβαίνει όταν ο Καβάφης μπαίνει στο μετρό και των ευρύτερων ανακοινώσεων για το αρχείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ