Κρανίο ηλικίας 1.8 εκατομμυρίων ετών αλλάζει τα δεδομένα για την καταγωγή του ανθρώπου - iefimerida.gr

Κρανίο ηλικίας 1.8 εκατομμυρίων ετών αλλάζει τα δεδομένα για την καταγωγή του ανθρώπου

Από πού προέρχεται ο άνθρωπος; Κρανίο ηλικίας 1.8 εκατομμυρίων ετών αλλάζει τα δ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανακάλυψη ενός ανθρώπινου κρανίου ηλικίας 1,8 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε θαμμένο κάτω από ένα μεσαιωνικό χωριό στη Γεωργία παρέχει μια ζωντανή εικόνα της πρώιμης εξέλιξης και δείχνει ότι το οικογενειακό μας δέντρο μπορεί να έχει λιγότερα παρακλάδια απ' ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα

Το απολίθωμα είναι το πιο ολοκληρωμένo προ - ανθρώπινο κρανίο που έχει βρεθεί ποτέ και δίνει στους ερευνητές ενδείξεις για τους κοντινότερους προγόνους του ανθρώπου και πώς αυτοί μετακινήθηκαν από την Αφρική και εξαπλώθηκαν βόρεια προς τον υπόλοιπο κόσμο

Σχεδόν όλες οι προηγούμενες προ - ανθρώπινες ανακαλύψεις αποτελούνταν από κατακερματισμένα οστά , διάσπαρτα στην πάροδο του χρόνου σαν μια επιπόλαια ανάγνωση τυχαίων «tweets» της εξελικτικής μας ιστορίας.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα είναι τόσο πλήρη που μας βοηθούν να διαβάσουμε καλύτερα την εξελικτική μας ιστορία, ενώ δείχνουν ότι η ζωή στην Αφρική άρχισε περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια πριν.

Μάλιστα το κρανίο «δείχνει ότι αυτή η ειδική μετανάστευση του ανθρώπου από την Αφρική σε άλλες χώρες συνέβη πολύ νωρίτερα από ό, τι νομίζαμε και μια πολύ πιο πρωτόγονη ομάδα το έκανε» όπως εξηγεί ο Ντέιβιντ Λορντκιπανιτζ επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Γεωργίας . « Αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης» πρόσθεσε.

Για χρόνια , κάποιοι επιστήμονες έχουν πει ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν από μόνο ένα ή δύο είδη , σαν τα κλαδιά απλώνονται γύρω από τον κορμό, ενώ άλλοι λένε ότι η διαδικασία ήταν περισσότερο σαν ένα θάμνο με πολλά παρακλάδια.

Ακόμα και οι ερευνητές που υποστήριζαν τη θεωρία του θάμνου, πλέον συμφωνούν ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ένα και μόνο είδος έζησε 2 εκατομμύρια χρόνια πριν στον χώρο της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας.
Ο Φρεντ Σπουρ από το Ινστιτούτο Μαξ ΠΛανκ στη Γερμανία, υπέρμαχος του της θεωρίας του οικογενειακού δέντρου διαφωνεί με το γενικό συμπέρασμα της μελέτης, αλλά υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη του κρανίου στη Γεωργία είναι κρίσιμη για την ιστορία της εξέλιξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ