Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι – Μουσουλμάνος κληρικός ζητά να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία - iefimerida.gr

Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι – Μουσουλμάνος κληρικός ζητά να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι – Μουσουλμάνος κληρικός ζητά να γίνει τζαμί η Αγία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Τουρκία η συζήτηση για τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, ο οποίος έχει ζητήσει ως αντάλλαγμα την εκλογή μουφτή στη Δυτική Θράκη. Ενας Μουσουλμάνος κληρικός όμως τράβηξε ακόμη περισσότερο το σχοινί, ζητώντας να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία.

Ο Μουσταφά Ακγκιούλ, κληρικός προϊστάμενος του ιστορικού τεμένους Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, εξέφρασε «ικανοποίηση» για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού και έκανε ένα ακόμη βήμα στις προκλήσεις.

Απευθυνόμενος στους πιστούς που είχαν κατακλύσει το τέμενός του δήλωσε: «Το τέμενος του Σουλταναχμέτ έφθασε στο αδιαχώρητο τη στιγμή που η κοινωνία μας στερείται της Αγίας Σοφίας. Η Αγία Σοφία πρέπει να επιτραπεί να λειτουργεί ως τέμενος». Και τόνισε: «Υψώνω τη φωνή μου και τη φωνή της κοινωνίας μας να γίνει δεκτό το αίτημά μας».

Στο μεταξύ, η στάση του Ερντογάν προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Γνωστός αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής «Zaman» χαρακτηρίζει τη θέση του πρωθυπουργού «τρελή», σημειώνοντας πως πρόκειται για πρόσχημα προκειμένου να μη προχωρήσει η πλήρης προσέγγιση Τουρκίας - Ελλάδας.
Η «Hurriyet» από την άλλη, σε τόνο ειρωνικό, επικρίνει τον κ. Ερντογάν για τις ιδέες του περί «τουρκικής μειονότητας και της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου» και τον ρωτά τι θα έκανε «αν ο Πατριάρχης ήταν Αμερικανός;»

«Κάνει μεγάλο λάθος ο πρωθυπουργός να θέτει ζήτημα αμοιβαιότητας όταν μιλά για νόμιμα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών μη τουρκικής καταγωγής», αναφέρει το δημοσίευμα που συνεχίζει: «Το να ζητούμε την ελληνική αμοιβαιότητα είναι τόσο παράλογο όσο να ζητούμε αμοιβαιότητα για τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας λ.χ. στη Σερβία ή σε μια πλήρως ορθόδοξη χώρα προτού αναγνωρίσουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως Οικουμενικό Πατριάρχη. Τι θα γινόταν αν ο Πατριάρχης ήταν Τούρκος πολίτης αμερικανικής καταγωγής; Ο κ. Ερντογάν θα ζητούσε από την Ουάσιγκτον να βελτιώσει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στις ΗΠΑ προτού ο ίδιος τις αναγνωρίσει;»

Πηγή: Βήμα

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ