Παρέμβαση εισαγγελέα για τις λίστες των διαθέσιμων του ΑΠΘ - Αναζητούνται τυχόν ποινικές ευθύνες της διοίκησης - iefimerida.gr

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις λίστες των διαθέσιμων του ΑΠΘ - Αναζητούνται τυχόν ποινικές ευθύνες της διοίκησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντολή για τη διενέργεια προκαρκτικής έρευνας σχετικά με την άρνηση των πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να δώσουν τους καταλόγους με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρυτανικών αρχών και αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Της εισαγγελικής παρέμβασης, προηγήθηκε -πριν από δύο εβδομάδες- έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητούσε τη συνδρομή του ανώτατου δικαστηρίου προκειμένου να αποστείλουν οι πρυτανικές αρχές τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Το έγγραφο του υπουργού είχε κοινοποιηθεί και στις εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας (στις έδρες των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων).

«Παρακαλούμε να επιληφθείτε και να εκδώσετε παραγγελία για την άμεση και πριν την 10η Οκτωβρίου, χορήγηση των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και κάθε συναφούς εγγράφου και την αποστολή τους στον ΑΣΕΠ, κατά τα οριζόμενα από τον νόμο, επιφυλασσόμενοι για τη λήψη και άσκηση κάθε ενδεικνυόμενου και προβλεπόμενου μέσου προστασίας των έννομων συμφερόντων του Δημοσίου», ανέφερε ο υπουργός στο έγγραφό του προς τις κατά τόπους εισαγγελίες.

Όπως έγινε γνωστό, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος με έγγραφό του, προς τη διοίκηση του ΑΠΘ, ζήτησε να μάθει γιατί δεν αποστέλλονται στον ΑΣΕΠ οι κατάλογοι με τα προσόντα των υπό διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, στην απάντησή της η διοίκηση του ΑΠΘ επικαλέστηκε πρακτική αδυναμία να συνταχθούν οι κατάλογοι λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου.

Αναστολή του μέτρου ζητεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εν τω μεταξύ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης ζητεί την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας για «εύλογο χρόνο» προκειμένου να «λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε συνθήκες ηρεμίας και να αποκατασταθεί σε όλο της το εύρος η ακαδημαϊκή του λειτουργία».

«Απευθύνω έκκληση προς τη Βουλή των Ελλήνων και τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας για εύλογο χρόνο, ώστε σε συνθήκες καταλλαγής, αξιοκρατίας και ηρεμίας να λειτουργήσει το πανεπιστήμιό μας, δεδομένου μάλιστα ότι επίκειται ο 40ος εορτασμός της 17ης Νοέμβρη», αναφέρει στην επιστολή του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, ο κ. Πελεγρίνης απέστειλε επιστολή και προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, με την οποία αναφέρεται στο θέμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, δεδομένου ότι τίθεται σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό φύλαξης.

«Το γεγονός αυτό», υπογραμμίζει, «εγκυμονεί εξαιρετικούς κινδύνους για την λειτουργία του πανεπιστημίου μας και των πανεπιστημιακών κτιρίων».

«Είναι χαρακτηριστική», επισημαίνει, «η ανάγκη περιφρούρησης, ενδεικτικά, του κτιρίου της Νομικής Σχολής, του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου, της πανεπιστημιούπολης κτλ., αφού στο παρελθόν οι χώροι αυτοί έχουν υποστεί επιθέσεις, βανδαλισμούς και έχουν διαπραχθεί σοβαρές αξιόποινες πράξεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ