Πώς θριάμβευσε ο Ομπάμα απέναντι στους ακροδεξιούς -Ολη η αλήθεια για το Tea Party στην απίστευτα συντηρητική Αμερική - iefimerida.gr

Πώς θριάμβευσε ο Ομπάμα απέναντι στους ακροδεξιούς -Ολη η αλήθεια για το Tea Party στην απίστευτα συντηρητική Αμερική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To shutdaown της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έφερε αντιμέτωπους μόνο τον Λευκό Οίκο με τους Ρεπουμπλικανούς. Προκάλεσε επίσης μείζονα κρίση στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανού Κόμματος. Ρήξη μεταξύ συντηρητικών και ακραίων του Tea Party.

Oι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί δεν τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια για τον Μπαράκ Ομπάμα και την οικονομική ή κοινωνική του πολιτική. Εχουν όμως συναίσθηση για τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η παράλυση του αμερικανικού κράτους και για τις συνέπειες που επιφέρει αυτό στο ίδιο τους το κόμμα. Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί είναι κληρονόμοι μιας θεσμικής πρακτικής που βασίζεται στον διάλογο και τη διαπραγμάτευση, τη διπολική συνεργασία μεταξύ Λευκού Οίκου, Γερουσίας και Βουλής.

Πώς το Tea Party διεμβόλισε τους Ρεπουμπλικανούς


Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί, διεμβολίστηκαν, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μετά την εμφάνιση της ακραίας πτέρυγας Tea Party και έχασαν σταδιακά αυτή την κουλτούρα: κρύβουν μετά βίας την περιφρόνησή της για τον μαύρο Πρόεδρο, τον οποίο θεωρούν σχεδόν ότι τους υπέκλεψε την προεδρία και ότι πρόκειται για ένα είδος σοσιαλιστή ευρωπαϊκού τύπου. Και σταμάτησαν να αναζητούν πολιτικό συμβιβασμό μαζί του.
Επιχείρησαν λοιπόν να χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία την οποία διαθέτουν στο Κογκρέσο για να σκοτώσουν «μέσα στο αυγό» τη μεταρρύθμιση του Ομπάμα στο σύστημα Υγείας (Obamacare), το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος μπόρεσε να περάσει με τη βοήθεια των Δημοκρατών και κάποιων μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων.
Αρνούμενοι τον συμβιβασμό στον προϋπολογισμό και μπλοκάροντας τη δραστηριότητα της αμερικανικής κυβέρνησης οι οπαδοί του Tea Party δεν επικαλούνται μόνο τη συγκυρία. Αποτελεί πάγια άποψή τους ότι το χρέος δεν πρέπει να αυξηθεί, ούτε οι φόροι. Θέση τους είναι ότι η πολιτική δεν μπορεί να εισέλθει στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, ακόμη κι αν πρόκειται να ασφαλιστούν οι μη έχοντες.

Πότε γεννήθηκε, τι σημαίνει


Το Tea Party γεννήθηκε μετά την πρώτη εκλογή του Ομπάμα το 2008. Η έκφραση Tea Party προέρχεται από την εξέγερση των κατοίκων της Βοστόνης το 1773 εναντίον των Βρετανών. Οι Βοστονέζοι είχαν πετάξει στη θάλασσα σάκους τσαγιού για να διαμαρτυρηθούν στην επιβολή νέων φόρων. Η λέξη Tea είναι επίσης τα αρχικά μιας ιερής φράσης για τους Ρεπουμπλικανούς Taxed Εnough Αlready -Oχι άλλοι φόροι.
Αυτό το Tea Party δεν είναι κόμμα, με την έννοια που ξέρουμε στην Ευρώπη. Είναι μια αλυσίδα τοπικών πρωτοβουλιών ή και ιδιωτικών που συνδέονται μεταξύ τους με κάποιες απλές ιδέες. Επικαλούνται τις παραδόσεις των ΗΠΑ και της αυτοοργάνωσης των μικρών ανθρώπινων κοινοτήτων.
Πιστεύουν ότι οι φόροι κατατρώγουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και γιγαντώνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το big governement το οποίο καταδικάζουν έγινε μια συνεχής τάση στην αμερικανική πολιτική από την εποχή του New Deal της δεκαετίας του 1930, είτε οι πρόεδροι ήταν Ρεπουμπλικάνοι είτε Δημοκράτες.
Το Tea Party είχε καταδικάσει την σωτηρία των Τραπεζών που αποφάσισε ο Τζορτζ Μπους μετά την οικονομική κρίση του 2008 και είχαν καταγγείλει την σωτηρία των αυτοκινητοβιομηχανιών που αποφάσισε και εκτέλεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέχεια.

Τι θέλουν να πετύχουν στην Αμερική


Είναι συντηρητικοί, σχεδόν αντιδραστικοί σε όλα τα κοινωνικά θέματα. Τάσσονται εναντίον της έκτρωσης, ακόμη και σε περίπτωση βιασμού. Είναι υπέρ της κατοχής και της χρήσης όπλων. Πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και επικρίνουν την θεωρία των ειδών του Δαρβίνου.
Το Tea Party είναι ιδιαίτερα ισχυρό μεταξύ των οπαδών της Ζώνης της Βίβλου που συναντώνται κυρίως στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύθηκαν και έκαναν μεγαλύτερη στροφή προς τα Δεξιά μετά την εκλογή του Νίξον και του Ρήγκαν. Στη συνέχεια η Σάρα Πέηλιν, ο Μιτ Ρόμνι και ο δυστυχής υποψήφιος πρόεδρος Τζον Μακ Κέην στήριξαν και ενθάρρυναν το Tea Party.
Το Tea Party σήμερα δεν θέλει συμβιβασμό στην πολιτική Ομπάμα. Θέλει να ηττηθεί προσωπικά ο Ομπάμα αλλά επειδή δεν τα κατάφερε τελικά ίσως θεωρηθεί υπεύθυνο για την κατάρρευση των Ρεπουμπλικανών και όχι για την ανασύστασή τους. Από το περιοδικό Slate

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ