Κραυγές απόγνωσης από τους λαθρομετανάστες: «Ετσι ερχόμαστε στην Ελλάδα»- Πόση είναι η «ταρίφα» - iefimerida.gr

Κραυγές απόγνωσης από τους λαθρομετανάστες: «Ετσι ερχόμαστε στην Ελλάδα»- Πόση είναι η «ταρίφα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις λαθρομεταναστών οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή και περιγράφουν όλες τις σοκαριστικές λεπτομέρειες του ταξιδιού τους για ένα καλύτερο αύριο.

Μετά την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο, η λαθρομετανάστευση έχει κατευθυνθεί προς το Αιγαίο, όπου από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα το λιμενικό έχει συλλάβει περισσότερους από 7.000 λαθρομετανάστες, κυρίως από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, με κατεύθυνση την Μυτιλήνη, την Κω, την Σάμο την Χίο και άλλα μικρότερα νησιά, ενώ η «ταρίφα» για ταξίδι τους είναι 3.000 ευρώ, αναφέρει ο Alpha για την εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ, ο οποίος καταγράφει μάλιστα μια νυκτερινή περιπολία του Λιμενικού στα ανοιχτά της Μυτιλήνης, έχοντας μαζί του τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι μιλούν στην κάμερα του Alpha, αποκαλύπτουν τις τιμές των λαθρεμπόρων, οι οποίες ξεκινούν από τα 700 δολάρια και φτάνουν τα 2.000 δολάρια, όταν πρόκειται για παιδιά. Αποκαλυπτικός είναι ένας Αφγανός ο οποίος περιγράφει την διαδρομή του από την πατρίδα του έως την Ελλάδα στην εκπομπή:

  • ΕΡ: Οι άνθρωποι που κανονίζουν τη μεταφορά σας τι σας λένε; Ότι είναι εύκολο να πας στην Ελλάδα ή ότι είναι δύσκολο; Σας λένε ότι έχουν τον τρόπο να σας περάσουν στην Ελλάδα;
  • ΑΠ: Κάποιοι λένε ότι είναι καλά εδώ, ότι δεν είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις εδώ. Κάποιοι άλλοι λένε ότι είναι πολύ δύσκολο...
  • ΕΡ: Πλήρωσες λοιπόν κάποιον για να σε πάει από το Αφγανιστάν στο Ιράν πρώτα. Πόσα έδωσες;
  • ΑΠ: Γύρω στα 700 δολάρια.
  • ΕΡ: Και μετά από το Ιράν στην Τουρκία;
  • ΑΠ: Γύρω στα 800 δολάρια.
  • ΕΡ: Και για να περάσεις εδώ από την Τουρκία;
  • ΑΠ: 1,700 δολάρια.
  • ΕΡ: Είναι πολύ ακριβό ταξίδι. Πάνω από 3.000 δολάρια. Πού τα βρήκες αυτά τα λεφτά; Γιατί, αν έχεις αυτά τα λεφτά γιατί να μην μείνεις στο Αφγανιστάν για παράδειγμα.
  • ΑΠ: Γιατί δεν μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον μας, έχουμε πολλούς περιορισμούς μόλις πάμε από το σπίτι στη δουλειά. Δεν ξέρουμε να θα επιστρέψουμε στο σπίτι ή όχι. Για αυτό.»

Παράλληλα, οι λιμενικοί που μιλούν στην «Αυτοψία» περιγράφουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι λαθρομετανάστες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και τα συχνά ατυχήματα που τους συμβαίνουν στη θάλασσα, με έναν λιμενικό να λέει χαρακτηριστικά: «Ο τελευταίος που έσωσα πριν από λίγες ημέρες με προσκύνησε και η μάνα ενός παιδιού που το έσωσα από βέβαιο πνιγμό μου έδωσε δώρο το σκουφί του παιδιού ένα δώρο ανεκτίμητο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ